Het gaat goed met de kerkuil

die na de strenge winter van 1962/63 vrijwel uit ons land was verdwenen. Het aantal broedparen werd in 2000 weer op 2500 geschat. Er is geen aannemelijke reden waarom het er nu niet nog meer zouden zijn. Toch blijft de kerkuil als kwetsbare soort op de Rode lijst. Kerkuilen leven voornamelijk van kleine knaagdieren en profiteerden in het verleden van veldmuizenplagen. Die komen nu niet meer voor.

Dat 'kerk' kunnen we er tegenwoordig wel aflaten, want er zullen weinig godshuizen in Nederland zijn die een kerkuil herbergen. Kerktorens zijn afgesloten tegen overlast veroorzakende kauwen en duiven. Bijna alle kerkuilen broeden nu in speciale nestkisten op zolders van boerderijen en in boerenschuren. Wat dat betreft is de Engelse benaming barn-owl (schuuruil) juist.

Kerkuilen zijn vogels van een kleinschalig landschap met veel heggen en houtwallen. Omdat in het verleden veel van deze oude landscheidingen zijn opgeruimd, vooral in het kader van herverkaveling van landerijen, is het agrarische landschap niet meer gunstig voor kerkuilen. Ook vallen veel slachtoffers op drukke autowegen, waar ze jagen op muizen in de wegbermen.

Hij was laat dit jaar, de eerste kokmeeuw in zomerkleed. Dus met een chocoladebruine kop in plaats van de witte, die behoort bij het winterkleed. Ik zag hem pas gisteren.

Voorkeur hebben lezersvragen per e-mail. Die worden zo snel mogelijk beantwoord. Wie per brief een vraag stelt, dient een postzegel voor het antwoord bij te sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden