Het gaat goed met de 373 Chinese miljardairs

Met bezittingen ter waarde van naar schatting 37,7 miljard dollar heeft de Chinese miljardair Li Ka-shing een toepasselijke naam.Beeld AFP

Vorig jaar werden 106 Chinezen miljardair. Het miljardairsvermogen in dat land groeide met gemiddeld 40 procent.

China heeft de afgelopen tien jaar het aantal miljardairs snel zien groeien. Terwijl het land in 2006 nog zestien miljardairs telde, zijn dat er inmiddels 373. Bijna al deze rijken met een vermogen ter waarde van tenminste een miljard dollar hebben hun bezit zelf vergaard.

Dat bleek vrijdag uit een rapport van het accountantsbureau PwC en de Zwitserse bank UBS. Volgens de onderzoekers reflecteert de stijging van het aantal miljardairs in China de indrukwekkende economische groei van het land. Chinese onder­nemers hebben de afgelopen tien jaar hun kansen gegrepen en verdienden geld aan vastgoed, technologie en detailhandel.

Met een populatie van 770 miljoen internetgebruikers is China een markt, waar een slimme ondernemer die risico’s durft te nemen snel rijk kan worden. Als het geld eenmaal binnenstroomt, kan hij zich echter niet veroorloven om stil te gaan zitten, want de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Zo hebben de grote Chinese webwinkels al de stap gezet naar bankieren, daarbij betalen ze hogere rentes dan tradi­tionele banken doen.

Groot verloop

Keerzijde is dat het in de harde Chinese zakenwereld ook snel misgaat voor ondernemers die zichzelf minder makkelijk heruitvinden. Of voor ondernemers die net een risico te veel nemen. Het verloop binnen de club van Chinese miljardairs is daarom ook vrij groot. Behalve dat er vorig jaar 106 Chinezen miljardair werden, waren er ook 51 Chinezen die de grens van 1 miljard niet meer haalden. Per saldo kwamen er dus 55 miljardairs bij. De miljardairs in China zagen hun vermogen vorig jaar toenemen met bijna 40 procent tot 1,1 biljoen dollar.

De Chinese miljardairs hebben het daarmee beter voor elkaar dan de allerrijksten elders in de wereld. Wereldwijd zagen miljardairs hun gemiddelde vermogen in 2017 namelijk groeien met 19 procent. In 2016 was dat nog 18 procent. Het totale vermogen van alle rijkelui kwam uit op een recordniveau van 8,9 biljoen dollar. Het aantal miljardairs groeide naar 2158, dat zijn er 179 meer dan in 2016.

Wat het geheim is van de Chinese miljardair? Een anonieme Aziatische miljardair wil daar in het rapport wel iets over zeggen. “In China werken mensen harder en zijn ze meer bereid om te leren door te proberen en fouten te maken, terwijl Europeanen op een gestructureerde manier werken. Als de Europeaan eindelijk is gekomen tot een gestructureerd plan, heeft de Chinees de oplossing al ontwikkeld.”

Nederland telde vorig jaar negen miljardairs, een minder dan het jaar daarvoor. Opgeteld hebben zij 31 miljard euro aan vermogen. Vier van de negen hebben hun vermogen zelf uit de grond gestampt, zoals Randstad-oprichter Frits Goldschmeding. De rest heeft zijn rijkdom te danken aan erfenissen. Een voorbeeld is Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van overleden biermagnaat.

Lees ook:

Zo werd Jeff Bezos rijker dan ooit iemand geweest is

Jeff Bezos, oprichter van Amazon.com, bereikte dit jaar in een klap twee mijlpalen. Voor het eerst is hij de meest vermogende mens ter wereld. Daarbij is hij rijker dan iemand ooit was. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden