Het gaat geweldig, op de training, in de positiespelletjes

De betaalzender van de eredivisie geeft abonnementen weg bij kratten bier en kraait dat het weer spannend gaat worden, misschien wel zoals in 2007 met drie kampioenskandidaten op de laatste speeldag - wat willen we nog meer?

Nou, een beetje volwaardigheid.

Onze, volgens het papier van de stand, twee beste ploegen werden vorige week in Europa aan flarden gescheurd. Dat FC Twente en PSV de kwartfinale van de Europa League hebben bereikt is knap, en er is mee te leven dat dit het einde moet zijn, maar níet met de manier waarop ze zich lieten afdrogen.

Een collega die getuige was van het demasqué van onze kampioen FC Twente bij Villarreal, sms'te dat dit de internationale verhoudingen zijn. Maar met die mantra is niet álles toe te dekken. We zijn kansloos tegen het grote geld, volledig akkoord, en al veel langer mogen aan Nederlandse clubs slechts bescheiden eisen worden gesteld. Maar een 5-1 nederlaag van wat een kampioen moet zijn en de 4-1 van PSV tegen niet eens een representant van het grote geld - dat kan niet alléén aan de verhoudingen liggen.

Dergelijke overpeinzingen wellen vaker op als Nederlandse clubs ten onder zijn gegaan en dit keer werden ze mij bovenal ingegeven door één speler, de linksback van Benfica. Deze Fabio Coentrao denderde onophoudelijk naar voren, bereidde twee doelpunten voor en was toch ook steeds weer tijdig ter plekke om in zijn verdedigingszone zijn primaire taak te verrichten, wat in zijn geval neerkwam op het met huid en haar opvreten van PSV-aanvaller Lens, en wie er verder maar op zijn pad waagde te komen.

Hij is een Portugees, deze Coentrao, opgeleid dus ook in maar een klein landje. De afgelopen jaren is hij bepaald niet de enige geweest die de repeterende vraag in me opriep: hoe kunnen ze met een vergelijkbare achtergrond of minder zoveel beter zijn, technisch en fysiek, dan wat ze bij Nederlandse clubs te bieden hebben? En dan zijn ze ook nog eens drie keer zo gedreven. (Erik Pieters, schuchtere linksback van PSV én Oranje, door het ijs gezakt tegen Benfica, is van hetzelfde geboortejaar als Coentrao.)

Bij FC Twente en PSV zullen ze weer zijn gaan trainen op positiespelletjes. In Nederland doen we niets liever - het zijn sinds jaar en dag de pronkstukken van onze door onszelf toch in de eerste plaats zo hoogaangeschreven trainerscursussen en jeugdopleidingen. Het is dan de bedoeling dat bij elkaar ingedeelde spelers de bal zo vaak mogelijk naar elkaar spelen, waarbij de anderen dat moeten verhinderen. Doordat die anderen daarbij niet tot het uiterste gaan of volgens ongeschreven trainingscodes mógen gaan, kunnen de spelers de bal soms heel vaak naar elkaar spelen - en dan kirren de trainers en dan zeggen ze ons dat het weer zo geweldig ging, op het trainingsveld.

Fabio Coentrao zal best ook wel eens een positiespelletje spelen, maar als het hem niet zint of te lang duurt, zal hij zijn maatregelen treffen - opdat ze er wel van doordrongen blijven waar het werkelijk om gaat, in een wedstrijd.

In de speeltuin van Nederland mag de geprezen Bryan Ruiz - bij Benfica zag ik zo vier betere spelers dan hij - ongestraft een strafschop op een cruciaal moment verkwanselen, lopen aanvallers van Heerenveen langs PSV-verdedigers alsof ze er niet staan en kan Ajax in een interne oorlog, uitgebroken omdat alles er al jaren fout gaat, zomaar weer kampioen worden.

En o ja, Ajax heeft een begin willen maken met het weerbaarder maken van jeugd, maar als het aan Johan Cruijff ligt, de evangelist van de techniek, is dat snel weer afgelopen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden