Het gaat dit jaar weer tussen PSV en Ajax, de enige ware topclubs

Hakim Ziyech (R) met Maximilian Wober (M), Rasmus Kristensen (2L), en Dusan Tadic (L). Beeld ANP Pro Shots
Hakim Ziyech (R) met Maximilian Wober (M), Rasmus Kristensen (2L), en Dusan Tadic (L).Beeld ANP Pro Shots

Veel wijst er alweer op dat het dit seizoen tussen PSV en Ajax zal gaan. Dat ze weinig punten zullen verspelen, lijkt geen gewaagde voorspelling.

In de vierde speelronde konden de twee topclubs van het land zich uitleven, erop los scoren en er het gemak van nemen. Althans, dat laatste deed Ajax vandaag na werkelijk waar drie doelpunten nog binnen de eerste twintig minuten, bij Vitesse nog wel, in wat een lastige uitwedstrijd zou zijn. Het werd 0-4. Daags tevoren was PSV, in Eindhoven tegen Willem II, iets nadrukkelijker op doelpunten blijven jagen (6-1).

Zo wijst veel er in dit vroege stadium alweer op dat het in Nederland tussen twee clubs zal gaan, de enige ware topclubs van het land. Vreemd is dat niet, in een geografisch klein land, maar altijd weer zijn er verwachtingen, is er de gekunstelde hoop op meer. AZ en Vitesse, de ambitieuze subtoppers, zouden de uitdagers van de top kunnen worden, heette het in de eerste weken van dit seizoen – AZ, de doordacht geleide club, Vitesse met mogelijk welkome accenten uit den vreemde, van de Russische trainer Sloetski, zo werd gehoopt.

Na vier ronden heeft AZ vijf verliespunten, Vitesse al zeven. Feyenoord nog drie, maar als een uitdager van gewicht kan ook die ploeg vooralsnog moeilijk worden gezien. Geen Oost-Europese eendracht gisteren bij Vitesse, geen onbuigzaamheid, gewiekstheid al helemaal niet, nee, slechts ontstellende weerloosheid. PSV werd vorig seizoen kampioen met 83 punten, Ajax (79) kwam net niet aan de grens van 80 punten, de rest volgde op ruime afstand. En ze lijken nu beide beter, PSV en Ajax.

Teamgeest

Ja, de belasting van Europees voetbal, in de Champions League nog wel, zou zich straks in welke mate dan ook kunnen laten voelen. Maar dat PSV en Ajax ook dit seizoen in de kleinere wedstrijden in Nederland niet al te veel punten zullen verspelen, lijkt geen gewaagde voorspelling. PSV vulde zijn selectie in de laatste dagen van de transfermarkt nog aan, en het lijkt te kunnen voortbouwen op de basis van teamgeest die vorig seizoen is gelegd. Bij Ajax bleef smaakmaker ­Ziyech, gepaaid met een verbeterd contract, behouden voor de toch al versterkte selectie.

Ajax’ graag schuivende en op varianten zinnende trainer Ten Hag had vandaag iets bedacht om de herstelde aanvaller Neres weer in de ploeg te krijgen. Hij had Ziyech logischerwijs op de vleugel laten staan: daar rendeert hij beter, ook omdat zijn onberekenbare spel voor het middenveld te riskant kan zijn. Neres was nu in het centrum een verkapte middenvelder.

Maar op het niveau van Nederland hoeft een topclub het vaak niet in tactische spinsels te zoeken, ook in een op papier lastige uitwedstrijd niet. Al in de openingsminuten was in Arnhem het beslissende gat geslagen, maar met de variant van Ten Hag had dat nog weinig te maken gehad, al wilde de trainer later uiteraard graag iets anders doen geloven.

Misschien had het er, met enige ironie, in die zin nog iets mee van doen dat Neres in de zone tussen middenveld en aanval de bal in de derde minuut juist verloor. Bij toeval kwam die zo terecht bij Ziyech, wiens niet eens al te gevaarlijk lijkende schuiver doelman Eduardo te machtig bleek (0-1). Luttele minuten later kon Huntelaar na een vrije trap van Ziyech volledig vrij inkoppen (0-2).

Raspaardjes

Zo simpel kan dat soms gaan, in Nederland, en er kwam alras nog een derde doelpunt bij. Dat kon wel aan de samenstelling van Ajax worden toegeschreven, maar toch ook aan het gemak waarmee de ploeg al kon spelen. Middenvelder De Jong vond met zijn inzicht Neres ‘tussen de linies’, zoals dat dan heet, en die schoof de bal door naar Tadic, die zo ook zijn graantje kon meepikken (0-3).

Dat zijn de kwaliteiten van Ajax en ja, die komen er helemaal uit als het de raspaardjes makkelijk wordt gemaakt. Aan de kant van Vitesse stonden er halverwege drie gele kaarten in het notitieblok, meer niet. Het waren geen tekens van geducht weerwerk, maar van onhandigheid, en vroeg in de loze tweede helft werd het toppunt van onnozelheid bereikt. Een treffer van Huntelaar werd op last van de ­videoscheidsrechter nog afgekeurd vanwege buitenspel van aangever ­Ziyech. Nog geen minuut later kon Ajax op identieke wijze uitbreken, nu werd Huntelaar bediend door Tadic (0-4).

Het was allang een middag waarop niets er meer toe kon doen. De concentratie nam af en de onzuiverheid toe, bij Ziyech toch in de eerste plaats. Het zal de reden zijn, de voor een hoger niveau onverantwoorde foutenlast, waarom geen buitenlandse club hem nog wilde kopen. In Nederland kan zijn pieken-en-dalenspel minder deren, vandaag al helemaal niet, zoals het ook geen pijn kon doen dat Ajax in het laatste gedeelte zowaar nog wat kansen weggaf.

Ten Hag zei er uiteraard iets van, als de strenge trainer. Hij zei ook dat de mogelijkheid om te schuiven met Neres voor hem een extra wapen is. Maar ach, hoe vaak zijn zulke wapens nodig in het land van de twee topclubs? Eind deze maand, noteer alvast, ontmoeten ze elkaar, in de zesde speelronde in Eindhoven.

Vitesse - Ajax 0-4 (0-3). 3. Ziyech 0-1, 7. Huntelaar 0-2, 19. Tadic 0-3, 58. Huntelaar 0-4. Scheidsrechter: Van Boekel. Toeschouwers: 19.231. Geel: Bero, Foor, Linssen (Vitesse).

Vitesse: Eduardo; Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner; Bero (47. Ødegaard), Serero, Foor (86. Bruns); Beerens, Matavz (78. Darfalou), Linssen.

Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind (65. Eiting), Tagliafico; Schöne, Neres (59. Van de Beek), De Jong (70. Wöber); Ziyech, Huntelaar, Tadic.

Ten Hag: De tactiek kwam er goed uit

“Vanaf de start hebben we de regie gevoerd”, zei Ajax-trainer Ten Hag tevreden na de 0-4 zege bij Vitesse. “De tactiek kwam er goed uit, met diepgang en spel tussen de linies. In de eerste twintig minuten heb ik een fantastisch Ajax gezien. Het is logisch dat het gaspedaal daarna minder wordt ingedrukt, maar het is ook een punt van kritiek. Een aantal spelers stond in de spaarstand.”

“Ik ben echt geschokt”, zei Vitesse-trainer Sloetski. “Maar Ajax is van een ander niveau.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden