Het gaat al snel mis met burgemeester Spar/Spahr

De burgemeester van de Zeeuwse hoofdstad, Middelburg, is in opspraak. Voor de zoveelste keer. Een bloemlezing.

Toine van Corven

In de zomer van 1997 komt Bert Spar van der Hoek naar Middelburg. De vertrouwenscommissie is unaniem en Spar prijst zijn nieuwe stad -'het kroonjuweel van Zeeland'- de hemel in.

November 1997. Spar pleit in Den Haag voor één gemeente Walcheren en botst met collega-burgemeester Jaap Van der Doef van Vlissingen. Spar: ,,Je kunt geen ei bakken, zonder het te breken.''

Oudejaarsnacht 1997. Onlusten in Arnemuiden. Spar is er niet. Spar viert oud en nieuw in zijn vorige standplaats, Coevorden.

Juni 1998. De burgemeester woont al bijna een jaar in een hotel. Pas in december verhuist hij met zijn gezin naar Middelburg. Het kost de gemeente 56670 gulden.

Juli 1998. Ambtenaren klagen over onbehouwen gedrag van de burgemeester. In het najaar volgen er klachten over seksuele intimidatie. Spar laat zich naar een lunch met een Japanse delegatie vergezellen door een vrouwelijke ambtenaar. De dienstorder: trek een laag uitgesneden bloesje aan, ,,want Japanners vallen op lekkere tieten''. Een deel van de afdeling communicatie meldt zich ziek. De burgemeester maakt uit waar artikelen worden geplaatst en welke kop er boven een verhaal moet komen.

November 1998. Onderzoeksbureau Berenschot signaleert een vertrouwenscrisis op het stadhuis.

Januari 1999. Spar krijgt ruzie met Omroep Zeeland. In zijn ogen te kritische verslaggevers zet hij de deur uit. Juli 1999. Spar declareert te veel. Vier kilometer met de taxi kosten Middelburg 350 gulden. De burgemeester laat de chauffeur 7,5 uur wachten.

Begin dit jaar. In een interview met het blad Business schoffeert hij zijn voorganger C. Rutten, tegenwoordig burgemeester van Breda: Spar is de held; Rutten heeft tien jaar zitten slapen.

Wij schrijven hier Spar van der Hoek, maar zelf schrijft hij Spahr, met een h. Dat vindt hij chic, maar anderen niet. Het 'mishaagt' zelfs de koningin. Dé grap op het Middelburgse stadhuis luidt sindsdien: 'H, daar heb je Spar'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden