'Het Friese landschap zit in mijn systeem'

Jongstra maakt kunstwerk voor opening Fries Museum

INTERVIEW | ELLIS ELLENBROEK

Het Fries Museum hoefde niet lang te denken over wie het kunstwerk voor de entree van de nieuwbouw moest maken. Claudy Jongstra, ontwerpster van eigen bodem, maakte een driedelig wandtapijt in goudgeel, indigoblauw en paarsbruin. Gisteren lieten Jongstra en haar team het werk alvast zien.

Je zegt dat je je hebt laten inspireren door de weerbarstige kleigrond, de indrukwekkende luchten en het beroemde licht van Friesland. Dat zegt een amateurfotograaf of zondagsschilder ook al gauw.

Is het niet afgezaagd?
"Het is nu eenmaal zo. Het is wat ik elke dag zie. De mensen in het dorpje waar ik woon, Spannum, zeggen het ook: Jeetje, die lucht, die horizon! De schoonheid blijft gewoon verbazen."

Is er verschil met de wolken in Groningen of het licht in Drenthe, om maar iets te noemen?
"Ik moet eigenlijk zeggen dat het de kracht van de natuur is die me inspireert. Dat kan ook in de bossen. Het hoeft inderdaad niet per se Friesland te zijn."

Hoe vertaal je lucht of licht in een wandtapijt?
"Dat vergt enorme studie. Mijn team en ik hebben heel veel stoffen gemaakt we zijn wel een jaar bezig geweest om precies die kleuren, en die texturen te vinden waarmee je in wol en zijde, mijn materialen, precies kunt weergeven hoe het buiten is.

"Doordat ik het elke dag zie, zit het Friese landschap helemaal in mijn systeem. Ik hoef niet doorlopend voor het raam te gaan staan. We zijn vooral bezig geweest met het materialiseren van indrukken. Er zijn bijvoorbeeld vele gelen gemaakt. Je hebt het over een toplaag, maar ook over lagen erachter. Die zie je als toeschouwer niet, maar ze bepalen ook de kleur, de intensiteit. Het is een heel palet."

Je laat je vaker inspireren door de Friese natuur. Ik kan me voorstellen dat je goede tinten al hebt liggen.
"Ik heb niks op voorraad. Ik zit ook steeds in andere fases. We experimenteren momenteel heel veel met het kaarden, maar ook het mengen van vezels met elkaar. Een wondere wereld. Het is bijna schilderen, dat kon ik vijf jaar geleden nog niet. Naast wol van onze eigen schapen, gebruik ik tegenwoordig verfstoffen die ik zelf maak van planten uit eigen tuin. Daar komen kleuren uit, onvoorstelbaar. Als je Sint Janskruid vóór Sint Jansdag oogst, geeft hij een andere kleur dan na die dag. Ik zit nu in de indigoperiode. Dat blauw, je wordt er helemaal naartoe gezogen. De kleur van de koningen, de koning van de kleuren."

Je drieluik voor het nieuwe Fries Museum meet 21 meter bij 6 meter. Is het hoe groter hoe beter?
"Ja, maar niet om de kick. Ik heb die schaal nodig om te zeggen wat ik wil zeggen. Dat kan niet meer in bijvoorbeeld kledingstukken, die ik vroeger wel maakte. Ik krijg vooral uit Amerika wel complimenten dat mijn werken geen ego's zijn, maar dat ze kloppen op de plek. Die harmonie is ook precies waar ik naar zoek."

Onthulling op 18 maart
Het nieuwe Fries Museum in hartje Leeuwarden gaat in september open. Het gebouw, ontworpen door Hubert-Jan Henket, kon er komen dankzij een legaat van 18 miljoen euro van architect Abe Bonnema die in 2001 stierf. Het Museum concentreert zich op Friese geschiedenis en kunst. In het gebouw komt ook het Filmhuis Leeuwarden dat op 22 maart al open gaat. Het werk van Claudy Jongstra wordt op maandag 18 maart onthuld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden