Het financiële systeem is verrot, dat wordt ook nu weer duidelijk

The Big Short

Regie: Adam McKay.

Met: Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell, Christian Bale.

****

Dit is het grootste verhaal van onze tijd, over de grootste ramp van onze tijd. Maar de afgelopen acht jaar bleek dat bijna niemand het wilde horen en bijna niemand het wilde zien. Misschien helpt het dat een sterrencast van Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell en Christian Bale voor de hoofdrollen tekende en dat de makers er in de beste Hollywoodtraditie een heldenverhaal van hebben gemaakt. Daarin schuilt een zeker cynisme als je ziet hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, maar dat verbleekt bij het cynisme van het financiële systeem dat de wereld acht jaar geleden aan de rand van de afgrond bracht. En veel mensen over de rand duwde.

"Ik gok dat u nog steeds niet begrijpt wat er is gebeurd", begint Goslings vertelstem. Inderdaad. De meesten van ons niet, ook al heeft bijna iedereen er iets door verloren. Vertrouwen op z'n minst. Miljoenen mensen hun baan en hun huis. Na het zien van 'The Big Short' begrijpt u dat wel.

Deze adaptatie van de nonfictie-bestseller van Michael Lewis volgt in de aanloop naar de crisis een handjevol sleutelfiguren die de bom onder het financiële systeem zagen zitten: een onvoorstelbare berg ongedekte hypotheken en de voor de banken extreem lucratieve investeringsproducten die daar weer op waren gebaseerd. Een enkeling trok aan de bel maar werd voor gek verklaard. Men was niet van plan het feestje te laten bederven door zoiets banaals als de waarheid, die iedereen kon zien die de moeite nam om te kijken.

Bovendien, zo wordt duidelijk, wisten de banken dat de staat toch wel bij zou springen met belastinggeld. Zoals ook gebeurde. Wat heeft dat handjevol sleutelfiguren, gespeeld door bovengenoemde sterrencast toen gedaan? Ze gingen 'short', ze investeerden hun geld tegen precies de beleggingsproducten waar de banken zo rijk mee werden. Mocht de huizenmarkt instorten, zoals volgens hun berekening in 2008 zou gebeuren, dan gingen zij winst maken.

Is 'The Big Short' een pamflet? Jazeker. Een ambitieus pamflet. Een soepel, spannend verhaal dat ook nog even de essentie van de financiële crisis uitlegt. Niet alleen een pamflet tegen een verrot financieel systeem - en het is verrot, aan die conclusie valt niet te ontkomen. Flitsen van Lance Armstrong en andere betrapte sporters laten zien dat fraude een veel groter probleem is. Maar sport, hoe belangrijk ook, is niet het fundament, het bepaalt niet de stabiliteit van de samenleving. Het financiële systeem wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden