Update

Het Financieele Dagblad verbreekt banden met uitgezette correspondent Ans Boersma

null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

Het Financieele Dagblad verbreekt de banden met journalist Ans Boersma, die donderdag Turkije werd uitgezet. Dat blijkt uit een artikel van de hoofdredactie op de site van de krant.

Redactie

De krant concludeert dat ze ‘nalatig is geweest in de informatie die zij aan de hoofdredactie heeft verstrekt’. Het FD heeft naar aanleiding van haar uitzetting enkele ‘intensieve gesprekken’ met haar gehad.

“Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van valsheid in geschrifte. Turkije liet weten dat Boersma is uitgezet omdat zij banden zou hebben met de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. In de gesprekken met het FD in de afgelopen dagen heeft Ans Boersma onvoldoende duidelijkheid kunnen verschaffen over haar rol”, aldus de hoofdredactie.

Volgens de krant heeft ze wel gezegd dat de verdenking tegen haar vermoedelijk verband houdt met de relatie die zij tot de zomer van 2015 heeft gehad met een Syriër. Die is afgelopen najaar in Nederland gearresteerd op verdenking van deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. De voorlopige conclusie die het FD trekt, is dat Boersma drie keer heeft nagelaten om informatie aan de krant door te geven. Zo is haar eind 2016 nadrukkelijk gevraagd waarom ze zich in Turkije wilde vestigen. Boersma ontkende dat daar persoonlijke motieven, zoals een relatie, aan ten grondslag lagen, schrijft de hoofdredactie.

Ook op andere momenten, toen haar ex-partner in de publiciteit kwam, had Boersma dat moeten melden, vindt het FD. “De hoofdredactie is diep teleurgesteld over haar nalatigheid. De vertrouwensrelatie is hierdoor ernstig geschaad. Om deze reden heeft het FD vrijdag aan Ans Boersma meegedeeld dat zij niet meer voor ons kan werken.”

Van slag

Ans Boersma is extreem van slag geweest door de plotselinge gebeurtenissen. “Ze was van de ene op de andere dag alles kwijt. Ze heeft niet eens haar persoonlijke spullen uit haar huis mee mogen nemen. Ook de massale media-aandacht wordt door haar als heel heftig ervaren”, zegt haar advocaat Maarten Pijnenburg.

Boersma, die tijdelijk onderdak heeft gevonden bij vrienden, is inmiddels wat aan de beterende hand, zegt de advocaat. Wel werd zij vrijdag volledig overvallen door de mededeling dat de krant alle banden met haar verbreekt. Daarover is ze diep teleurgesteld, meldt haar advocaat.

Boerma vindt dat ze niks verkeerd heeft gedaan. Advocaat Pijnenburg: “Mijn cliënte heeft een aantal jaren geleden een kortdurende relatie gehad met een vriend, die afkomstig was uit Syrië. Gedurende haar relatie had zij geen enkele aanleiding te veronderstellen dat deze persoon banden zou hebben gehad met een terroristische organisatie. De FD-hoofdredacteur verwijt haar dat zij tot driemaal toe nalatig is geweest deze informatie aan de hoofdredactie te verstrekken. Alle drie de genoemde momenten lagen na het verbreken van de relatie en voordat cliënte enig vermoeden kon hebben dat er sprake zou kunnen zijn van banden met een terroristisch netwerk”, aldus de raadsman.

Boersma vindt verder dat de verontwaardiging van het FD zich zou moeten richten op de Nederlandse politie. “die door -zo lijkt het vooralsnog- informatie over haar te delen met de Turkse autoriteiten, het leven en de toekomst van de voor het FD werkzame journaliste ernstig in gevaar heeft gebracht”, aldus Pijnenburg.

Komende week zal de politie haar verhoren. Zo zou zij de ex-vriend aan valse papieren hebben geholpen. Boersma herkent zich daar helemaal niet in. Het verhoor vindt ergens komende week plaats. Wanneer precies wordt maandag bepaald, aldus Pijnenburg.

Lees ook:

Nederlandse journaliste Turkije uitgezet vanwege verdenking in terrorismeonderzoek

Een Nederlandse journaliste is donderdag Turkije uitgezet vanwege mogelijke banden met terreurgroep Al-Nusra. Maar over wat er precies aan de hand is en de rol die de Nederlandse overheid speelt, heerste de hele dag onduidelijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden