Het feest van de gays kent geen grenzen

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De directeur van de Gay Games mag dan wegens dubieuze financiële handelingen zijn weggestuurd, de Games gaan door: de gemeente Amsterdam en enkele sponsors uit het bedrijfsleven hebben zich garant gesteld voor de nog onbekende schuld.

Gay Business Amsterdam zag dit een jaar geleden al aankomen, zegt woordvoerder De Haan. Daarom trok het zich toen terug uit de organisatie van de Gay Games. De Canal Cruise en de straatfeesten van deze week worden betaald buiten het budget van de Gay Games-organisatie om.

De Haan is blij dat het roze feest ondanks het tekort gewoon door kan gaan, want de sfeer in de stad is geweldig. Niettemin noemt hij het “schandalig dat er überhaupt over geld gesproken moet worden” bij de Gay Games. De organisatie beschikt over een budget van 14 miljoen gulden. “Er is nog nooit een gay organisatie die zoveel geld had.”

Hij vermoedt dat er te gul is omgesprongen met geld. “We hadden al snel door dat zij een andere cultuur hadden dan wij. Wij werken bij de Canal Parade nog steeds vanuit de keukenkastjes, terwijl de Gay Games een professioneel apparaat hebben van vijftig personen. Als wij de Gay Games had georganiseerd, zou zaterdagavond Tina Turner het publiek in de Amsterdam Arena hebben opgezweept. Met daarna Elton John en Dana als pauzenummer. Dat had met dat geld gemakkelijk gekund.”

Maar de organisatie van de Gay Games weet ook haarfijn haar publiek te bedienen. “Gimme, gimme, gimme, a man after midnight”, schalt het zaterdagavond klokslag acht uur onder het dichtgeschoven stadiondak van de Abba-look alikes van Bjorn Again. Het gay-publiek, immer tuk op kitsch en cult, kan er geen genoeg van krijgen. Massaal gaan de gekleurde zakdoeken de lucht in, wordt de eerste wave ingezet en meegeklapt met Take a Chance on me. Als blonde Agnetha eindelijk haar opwachting maakt, dé favoriet van iedere homo, gaat het stadion helemaal plat.

De landendelegaties die meedoen aan het sportieve deel van de Gay Games krijgen van het opgewarmde stadion een warme ontvangst. Ruim een uur duurt de parade langs de tribunes, maar het publiek blijft juichen, zwaaien en klappen.

Sommige teams hebben veel werk gemaakt van hun optreden. San Diego voert strandballen mee, Duitsland vormt één grote oranje ballonnenzee, de gays uit Miami hebben zich uitgedost als strandtoeristen, en gastland Nederland voert bontgekleurde paraplu's met zich mee, zo de buitenlanders vast voorbereidend op een weinig zomerse sportweek. Andere teams paaien het publiek met kralenkettingen of discussen.

Erna volgen de bobo's. Burgemeester Schelto Patijn wenst alle gays een geweldige week toe in zijn stad, voetbalscheidsrechter en gay Johan Blankenstein belooft namens alle arbiters op z'n best te zullen fluiten, en Gay Games-ambassadrice en oud-tennisster Martina Navratilova roept vanaf het videoscherm het publiek op geen geheim te maken van zijn homoseksualiteit. Na een matrozenshow voor de mannen en een vurig kussend lesbokoppel voor de vrouwen klinkt een knallend vuurwerk. 'Now we're open!', bast een donkere mannenstem door het stadion.

Na de pauze krijgt het inmiddels dankzij de sporters volgelopen stadion eindelijk waarvoor het gekomen is: een aaneenschakeling van glamour en glitter. De Weather Girls zingen hun It's raining man!, een hit die echt èlk homokoor op z'n repertoire heeft staan. De Israëlische transseksueel Dana brengt de toeschouwers op de banken. Mode-ontwerper Jean Paul Gaultier spreekt bemoedigende woorden. En de als 'Dutch Diva' aangekondigde Mathilde Santing dubbelt 'I believe I can fly', terwijl op het videoscherm sportbeelden elkaar afwisselen. Voldaan zoeken de duizenden daarop de uitgang, op weg naar een nacht dansen op de Openingsparty in de Amsterdamse haven.

De twintiger Sebastian uit Berlijn laat die openingsparty schieten. Hij vindt de bedragen die je moet neertellen voor de honderdeneen activiteiten rondom het sportspektakel veel te hoog. Als lid van het Berlijnse cheerleadersteam mocht hij gratis het stadion in. Anders was hij niet eens gegaan, zegt hij. Een kaartje kost honderdtwintig piek, en de openingsparty zestig gulden. “Als ik wil party'en, ga ik wel naar een gay-disco in de binnenstad.”

Middenin de lange stoet die te voet van de Arena naar het station Duivendrecht moet lopen omdat het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf de drukte in de metro niet aan kan, wuift Sebastian nog eens met zijn rose pompoenen. Vrijdag is hij in Amsterdam aangekomen, met de speciale Gay-Games-express waarmee 650 Berlijnse homo's en lesbo's naar Amsterdam zijn gereisd. Na de Amerikanen en de Nederlanders is de Duitse hoofdstad veruit de grootste deelnemende delegatie. Voor het eerst doen er meer vrouwen dan mannen uit Berlijn mee aan de Gay Games, weet Sebastian.

's Middags staat de Amsterdamse binnenstad al in het teken van het Gaygebeuren. De Stopera is omgebouwd tot Friendschip Village, het hart van de Gay Games. Geduldig staan de mensen in de rij voor hun inschrijving of voor tickets voor de openingsparty. Op het plein voor het Muziektheater neemt de Argentijnse sportploeg gillend van plezier foto's van hun Schotse concurrenten, die voor die gelegenheid hun kilt optrekken. Eén Schot laat zelfs zien dat hij niets onder z'n Schotse rok aan heeft. Spontaan schiet een Argentijn toe om een kus op de Schotse bil te drukken. De Gay Games doorbreken alle grenzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden