Het feest lijkt belangrijker dan het darten in Ahoy

Darter Raymond van Barneveld viert zijn overwinning in Rotterdam.  Beeld Lawrence Lustig/PDC
Darter Raymond van Barneveld viert zijn overwinning in Rotterdam.Beeld Lawrence Lustig/PDC

De Premier League, de internationale competitie van het darten, is na de primeur in 2016 voor de tweede keer in Nederland. Voor topdarters Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen is dit een hoogtepunt: zij mogen eindelijk eens spelen voor hun eigen publiek.

Noor de Kort

Ook dartend Nederland ziet dit als een uitgelezen kans: beide avonden Ahoy zijn helemaal uitverkocht. In het oranje, afgeladen Ahoy worden continu de namen van de Nederlandse toppers Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen gescandeerd. Hun tegenstanders moeten het stellen met oorverdovende fluitconcerten.

Op een cruciaal moment, als Van Gerwen dreigt te gaan verliezen van de Schotse darter Peter Wright, valt de zaal stil. De nummer één van de competitie presteert niet naar verwachting en het publiek weet zich even geen houding te geven. Zij komen hier om Nederlanders te zien winnen. Nee, verlies past niet in deze sferen.

Van Barneveld, die al de hele competitie wedstrijd na wedstrijd verliest, slaagt er woensdagavond plots wel in de winst te pakken. Prompt sluit het uitzinnige thuispubliek hem in de armen. “Barney op één”, klinkt het. De man die het darten in Nederland bekendmaakte, lijkt hier nog steeds populairder dan de jongere Van Gerwen, die hem sportief voorbij is gestreefd.

Populair

Waar de darttoppers in het verleden vooral in Engeland speelden tijdens de donkere decemberdagen, vliegen zij tegenwoordig heel Europa door, want de populariteit van de sport neemt toe. Ook de Nederlandse Darts Bond ziet dat de animo voor de darts groeit. “Steeds meer mensen spelen darts, er zijn steeds meer evenementen in kroegen en zaaltjes en kijkcijfers van RTL7 zeggen ook genoeg”, zegt een woordvoerder.

Volgens de bond is de populariteit mede te danken aan het laagdrempelige karakter. “Als je darts aanzet op tv, snap je meteen waar het over gaat en het is direct spannend. Natuurlijk zijn de grote Nederlandse toppers ook goede ambassadeurs.”

Negenduizend dartfans keken afgelopen week naar Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld in Ahoy.  Beeld Lawrence Lustig/PDC
Negenduizend dartfans keken afgelopen week naar Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld in Ahoy.Beeld Lawrence Lustig/PDC

Het hoge entertainmentgehalte speelt ook een grote rol, blijkt woensdagavond in Ahoy. De dresscode van de avond is oranje, wat resulteert in een bomvol stadion met voornamelijk mannen in oranje voetbalshirts, overalls en pakken. Vrienden Thomas Paters (23), Martijn Kloezen (24) en Michel Kuiper (24) hebben zich verkleed als wortel. “Dat is leuk, gek en oranje.” Zij darten alleen ‘recreatief’ en komen puur voor de sfeer. “Het is fascinerend om te zien hoe ongezonde, dikke mensen pijltjes in een bord gooien.”

Amusement

Een biertje is er, anders dan vroeger, voor de darters tijdens de wedstrijd niet meer bij, maar de toeschouwers weten dit goed te compenseren. Voor het podium staan enorme rijen biertafels en overal lopen medewerkers met mobiele biertanks. Dat het evenement veel weg heeft van een Duits bierfeest, blijkt ook uit het welkomstwoord van de presentator. “De laatste wedstrijd is een prachtwedstrijd. Zorg dat je hem nog bewust meemaakt”, zegt hij lachend, waarop uit de zaal gelach en boe-geroep klinkt.

Van Gerwen bevestigt dat amusement de kracht van de dartevenementen is. Hiermee verklaart hij dat Ahoy twee keer is uitverkocht, wat hij aanvankelijk niet verwachtte. “Mensen willen gewoon een leuke avond hebben, plezier maken en darten kijken”, zegt Nederlands nummer één. “Ze gaan niet drie uur stil in een zaaltje zitten. Daar vinden ze geen bal aan.”

Dat het feest voor veel toeschouwers belangrijker is dan het darten, wordt ook duidelijk. Wanneer Van Gerwen heeft gespeeld en Gary Anderson en Rob Cross beginnen aan het laatste duel van de avond, zwalkt een groot deel van de toeschouwers alweer richting de metro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden