Het familieverleden bepaalt zijn leven en ook zijn rol in de Indiase politiek

Hij is pas 43 jaar, en wordt nu al getipt als de nieuwe premier van 's werelds grootste democratie. De jonge telg Rahul Gandhi uit het prominente politieke geslacht ¿ zoon van de vermoorde premier Rajiv Gandhi (1944-1991) en kleinzoon van de eveneens vermoorde premier Indira Gandhi (1917-1984) ¿ wacht de zware taak om de regerende Congrespartij uit het slop te halen.

Rahul Gandhi's leven werd grotendeels bepaald door zijn familieverleden. De moord op zijn oma door Sikh-separatisten en de bedreigingen die zijn vader ontving van onder meer Sikh- en Tamilextremisten, zorgden ervoor dat Rahul in een beschermde omgeving werd grootgebracht. Toen Rajiv Gandhi verkozen werd tot premier, koos hij er zelfs voor om zijn kinderen van school te halen; Rahul en zijn jongere zusje Priyanka kregen voortaan privéonderwijs aan huis.

Na een periode aan de universiteit in Delhi te hebben gestudeerd, verruilde hij in 1989 zijn geboortestad voor Boston, waar hij aan Harvard verder ging. De moord op zijn vader dwong hem te verkassen naar Florida waar hij onder de naam Raul Vinci zijn studie afmaakte aan het onbekende Rollins College.

Zijn moeder Sonia Gandhi was inmiddels opgeklommen tot een van de prominentste politici van het land. Onder haar vleugels maakte zoon Rahul dan ook voor het eerst kennis met de politiek. Sinds 1998 is zij president van de Congrespartij, een gunstige positie voor de potentiële nieuwe presidentskandidaat van India.

In 2004 ging Rahul voorzichtig op eigen benen staan. Hij deed mee met de parlementsverkiezingen en won met gemak in zijn district. Dat was ook niet zo verwonderlijk; zijn disctrict is van oudsher een Gandhi-bolwerk.

De eerste echte politieke test voor Rahul Gandhi zijn de landelijke verkiezingen van volgend jaar. De Congrespartij van premier Manmohan Singh (81) staat er niet best voor in de peilingen. De partij wordt beschuldigd van corruptie en geteisterd door interne conflicten. Daarnaast loopt het economisch minder soepel met India en heeft de armoedebestrijding tot dusver weinig opgeleverd.

De grootste rivaal van Rahul Gandhi is de nationalistische Hindu-partij BJP onder leiding van Narendra Modi, die verantwoordelijk is voor de economische bloei van zijn deelstaat Gujarat. De beweging, die ook wordt beschuldigd van het aanwakkeren van het sektarische geweld in 2002 waarbij meer dan duizend moslims om het leven kwamen, staat op voorsprong in de peilingen.

De vertrekkende premier Manmohan Singh vreest voor de toekomst van India als niet Rahul, maar Modi de verkiezingen wint. "Het zal een ramp betekenen voor het land", aldus Singh.

In het nieuws omdat...
...hij de Indiase premier Manmohan Singh zal opvolgen als leider van de regerende Congrespartij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden