Vak T

Het Europees Hof concludeert: bridge is geen sport

De Deen August Rosenmeier, e-voetballer van Paris Saint-Germain.  Is dit een sporter? Beeld anp
De Deen August Rosenmeier, e-voetballer van Paris Saint-Germain. Is dit een sporter?Beeld anp

Bridge is geen sport, althans volgens het Europese Hof. En darten dan? En sporten via computergames?

Redactie Sport

Nee toch, niet weer een discussie wat een sport is en wat niet? Jawel, het gaat er hier de komende vijfhonderd woorden wel over. Want het was een opvallende uitspraak van een hoge Europese instantie, afgelopen week. Het Europese Hof oordeelde namelijk: bridge is géén sport.

Althans, als het om vrijstelling van belasting gaat, de 'btw-richtlijn'. De zaak was aangespannen door de Britse bridgebond. De bond vindt het al drie jaar niet terecht dat mensen die komen spelen btw moeten betalen om mee te doen. Dat hoeft bij andere sporten, bijvoorbeeld voetbal, niet.

De bridgebond vindt dat de extra inschrijfbelasting de bridge-doelgroep treft. "Een groot deel van de bridgespelers komt uit groepen met minder inkomen: de gepensioneerden en zij die op school zitten. Als het spel goedkoper wordt, dan gaan zij meer meedoen."

Lichamelijke component

Even leek het erop dat het hof zou meegaan in die redenering. De eigen advocaat-generaal pleitte deze zomer voor de Engelse bridgebond. Maar de rechter oordeelt nu anders. Een opmerkelijke beslissing, die je overigens wel vaker ziet bij het hof.

Wat was precies het oordeel: volgens het hof moet het begrip sport, bij gebrek aan een sluitende definitie, worden gezien als een activiteit die wordt gekenmerkt door een 'niet te verwaarlozen lichamelijke component'. Dat je er geestelijk en lichamelijk gezond van wordt, dat doet volgens het hof in dit geval niet ter zake.

Met andere woorden: als er niet bij wordt bewogen en gezweet, dan is het geen sport.

De Engelse bond vreest nu dat mogelijk meer landen in Europa te maken zullen krijgen met dit oordeel. In Nederland wordt bridge wél als sport erkend, als denksport. De bridgebond krijgt jaarlijks 200.000 euro van NOC-NSF. Vorig jaar was dat nog 50.000 euro meer.

Bierbuiken

De bridgediscussie lijkt op de controverse over darten. Mensen met bierbuiken die pijltjes gooien. Hoe kon dat een sport zijn? Voor NOC-NSF was het in ieder geval geen topsport. Dan moet er eerst een internationale bond zijn waar ten minste 55 landen zich bij hebben aangesloten.

Darter Michael van Gerwen noemde dat op televisie 'een beetje zielig'. Hoeveel toernooien moet ik nog meer winnen voor een nominatie tot sportman van het jaar, vroeg hij zich af. Van Gerwen werd niet genomineerd. Max Verstappen wel. Die won zelfs, maar goed, die krijgt in de bochten dan ook veel g-krachten op zijn nek.

In Azië werd e-sports toegelaten bij de Asian Games. Dat is de Aziatische variant van de Olympische Spelen. E-sport, gamen dus, is een opkomende markt. En niet alleen in Azië, ook in Nederland wordt er volop in geïnvesteerd. Denk alleen al aan de Nederlandse voetbalcompetitie, die ook online wordt betwist. Roda JC staat na twee wedstrijden fier bovenaan.

Maar of de toelating tot de Asian Games nu een sportieve insteek had? Een van de organisatoren is de Chinese internet-reus Alibaba. En laat die nu net 140 miljoen euro hebben gestoken in de e-sportsector.

Het Internationaal Olympisch Comité is inmiddels wel geïnteresseerd. Op een top afgelopen weekend werd bekend dat er gesprekken zullen volgen om te kijken wat de mogelijkheden zijn om e-sporters op de Olympische Spelen in Parijs (2024) te verwelkomen.

Gezweet achter de computer op de Olympische Spelen? Het zullen dan vooral de handjes rond de controller zijn.

Voor de bridgesport in Engeland gloort ook nog een beetje hoop: de belasting ontlopen kan eventueel ook als een beroep wordt gedaan op 'cultureel erfgoed'. En van wie kwam die suggestie? Van het Europese Hof.

Is dit een sport?

1. Bridge
2. Darts
3. e-sport

In de rubriek Vak-T legt onze sportredactie zijn eigen verbanden tussen gebeurtenissen in het sportnieuws.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden