Het ergste van de crisis in Zuid-Korea moet nog komen

Naam: Kim Yu-kyung Leeftijd: 25 Functie/beroep: Student vergelijkende taalwetenschappen, Yonsei-universiteit, Seoul

Wat merkt u van de crisis?

Van wat? Van de IMF, bedoelt U? Ik merk geen direct verschil, als student. Maar ik maak me wel zorgen over mijn toekomst, en ook over mijn bijbaan als lerares Engels. Net als veel studenten bekostig ik mijn studie met lesgeven. Ouders sturen hun kinderen al vanaf de lagere school naar Engelse les, want dat vergroot later hun kans op toelating tot een goede universiteit. Het is heel belangrijk voor je carrière op welke universiteit je terecht komt. De beste is de National University; daar kom je niet op als je niet heel goed bent in Engels, of je moet kind zijn van een diplomaat, politicus of zakenman.

Ik moet snel meer leerlingen hebben, maar door de crisis is de spoeling dun geworden. Vrienden van me die ook lesgeven, hebben het al meegemaakt dat ouders nog maar de helft kunnen betalen.

Is het ergste achter de rug, of zal de crisis nog erger worden?

Ik heb geen idee. De crisis is in december begonnen, en we zijn nog geen half jaar verder. Ik vrees dat het ergste nog moet komen.

Wie draagt het meest schuld aan de crisis?

De politici: de vorige regering van president Kim Young-sam. Ze dachten alleen aan hun eigen belang, en aan dat van hun vriendjes en hun eigen families. Het is hier net als in Indonesië. De regering van Kim Young-sam was geobsedeerd met Korea's plaats in de wereldeconomie. We moesten zonodig in de Oeso, dat zou tonen hoe belangrijk Korea is. Nou, we zíjn lid van de Oeso. En wat hebben we eraan?

Wat vindt u van Kim Dae-jung?

Ik heb op hem gestemd. Daarover heb ik ruzie gehad met mijn ouders, want die vertrouwen niemand uit Cholla. Het is een regelrecht wonder dat iemand uit Cholla president is geworden. Nou ja, dat heeft Kim Dae-jung alleen te danken aan het verbond dat hij heeft gesloten met die aartsconservatief die nu premier is, Kim Jong-pil.

Ik verwacht dat Kim Dae-jung democratische hervormingen zal doorvoeren. Hij heeft zo lang gestreden tegen de militairen, ik gelóóf in hem. Maar hij moet wel premier Kim Jong-pil zo snel mogelijk dumpen.

Vindt u hereniging met Noord-Korea een belangrijk thema?

Vroeger, toen ik eerstejaars was, vond ik dat heel belangrijk. Veel studenten ageerden voor hereniging, en ik dacht er ook zo over: we zijn toch één natie. Maar de laatste tijd denk ik er wel wat genuanceerder over: we leven al zo lang gescheiden, Noord en Zuid zijn uit elkaar gegroeid.

De studentenbeweging was in twee kampen verdeeld. De ene vleugel zette de hereniging bovenaan de agenda, en bestudeerde de werken van Kim Il-sung. De andere vleugel plaatste het accent op de klassenstrijd; tot dat kamp behoorde ik. Nog steeds wel, eigenlijk. Ik vind die studenten die zo hard om hereniging roepen naïef. Het klassenprobleem en seksuele discriminatie vind ik belangrijkere thema's.

Ik ben nu niet politiek actief, want ik heb het te druk met studeren en geld bijeenschrapen. Trouwens, er is op de universiteit maar een vrouwenorganisatie, en die is pro-Noord-Korea. Als in Zuid-Korea een marxistische partij zou zijn toegestaan, zou ik zeker overwegen lid te worden. Maar het moet niet pro-Noord-Koreaans zijn, want dat systeem heeft niets met marxisme te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden