null

OpinieWest-Papua

Het enige dat in West-Papua ontbreekt is vrijheid

Beeld RV

De bevolking van West-Papua blijft sterk streven naar onafhankelijkheid van Indonesië, schrijft Raki Ap, van Free West-Papua Campaign.

De kansen op onafhankelijkheid van West-Papua lijken klein, schrijft Trouw in een artikel over de autobiografie van Filep Karma, geboren in 1959 in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. Eerder deze zomer liet bioloog Erik Meijaard zich uit over West-Papua, palmolieplantages en de sociaal-economische situatie van de Papoea’s in het beoogde palmoliegebied.

Namens Free West Papua Campaign wil ik daar graag op reageren. Als het gaat om de situatie van de Papoea’s is het altijd zaak naar de geschiedenis te kijken. Die komt in het artikel over Filep Karma ook aan bod.

Wel 1,8 miljoen Papoea’s, zeventig procent van de bevolking, hebben een petitie ondertekend waarin gevraagd wordt om een nieuw referendum over zelfbeschikking.

Als vrijheidsstrijder en all-round activist ben ik als woordvoerder van Free West Papua Campaign, met als taak om de wereld te vertellen wat er echt gaande is in West-Papua. Het is triest dat, anno 2019, wetenschappers, milieuorganisaties en ngo’s de grondoorzaken niet benoemen van alle ellende in West-Papua (voormalig Nederlands Nieuw-Guinea).

Bezetting

Die ligt in de bezetting van West-Papua door Indonesië, de marginalisatie van de inheemse Papoea’s, verbod van internationale media en de vele mensenrechtenschendingen en straffeloosheid. Volgens ngo’s heeft dit alles geleid tot 500.000 slachtoffers sinds de overdracht door Nederland aan Indonesië. Dat aantal is eenderde van de Papua-bevolking.

Het is goed te bedenken dat West-Papua ’s werelds grootste goudmijn bezit en vele andere mineralen en het de rijkste ‘provincie’ is.

In de jaren zestig, toen het gebied nog Nederlands Nieuw-Guinea heette, hadden de Papoea’s laten zien dat ze gereed en capabel waren om hun land te besturen. We hebben veel ambitieuze academici en studenten, tevens alle rijkdom om ons land op te bouwen naar een duurzame economie. Het enige wat we missen is vrijheid.

De tijd van ontkenning en misleiding is voorbij, want de Papoea’s hebben zich de afgelopen tien jaar weten te organiseren en mobiliseren.

Zonder vrijheid, in onderdrukking en met zeer beperkte middelen hebben we verandering gerealiseerd en we houden koers.

Lees ook:

Palmolie: een geschenk van God of een misdaad tegen de menselijkheid?

Bioloog Erik Meijaard (52) kent de bedreigde orang-oetans van Kalimantan en de problemen van de palmolie-industrie uit eerste hand. Toch wijst hij een boycot van palmolie af. Die lost namelijk niets op.

‘Alsof we halve beesten zijn’ - hoe West-Papua steeds verder wegdrijft van Indonesië

Nederland plantte ooit, een beetje per ongeluk, de zaadjes van nationalisme in West-Papua, Indonesische repressie deed de rest. Maar de kansen op onafhankelijkheid lijken klein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden