Het einde van de oudste effectenbeurs

De oudste effectenbeurs ter wereld is gisteren een beetje gestorven. Aandeelhouders van de Amsterdamse effectenbeurs hebben vrijwel zonder morren ingestemd met de fusie met de beurzen van Parijs en Brussel. Beursplein 5 heeft daarmee na bijna vierhonderd jaar zijn zelfstandigheid opgegeven. Euronext heet de nieuwe pan-Europese markt, en Amsterdam is voortaan slechts een van de drie filialen. ,,Een beetje pijn doet het wel.''

Vandaag volgt de officiële presentatie van het fusiebedrijf. In Amsterdam, dat wel. Omdat hier de holding van de nieuwe combinatie komt. Een logische zet, aangezien Nederland belastingtechnisch de meest aantrekkelijk vestigingsplaats is. Verder zegt de locatie eigenlijk niets. Handel in aandelen, obligaties en opties loopt steeds meer via schermenhandel, waardoor de fysieke vestigingsplaats van een markt van ondergeschikt belang is.

Het betekent echter niet dat de Amsterdamse markt zal verdwijnen. Amsterdam Exchanges (AEX) krijgt gewoon een andere naam: Euronext Amsterdam. ,,Mijn opa stond hier op de vloer, net als mijn vader. En ik zit inmiddels 8 jaar in het vak. Vroeger had je voor de aandelenhandel nog echt een beursvloer. Er was meer gezelligheid, je had meer contact met elkaar. Het is allemaal een stuk efficiënter geworden. Alles gaat nu digitaal. Maar ja, je went eraan'', zegt Duco Frie, van Nyenburg Commissionairs in Effecten.

Met de opkomst van internet en de introductie van de euro zijn de verhoudingen op de Europese aandelenmarkten ingrijpend veranderd. Nu er één Europese kapitaalmarkt is, struinen beleggers steeds vaker de buitenlandse markten af naar lucratieve aandelen. Onder druk van met name de institutionele beleggers zijn de klassieke Europese beurzen hierdoor gedwongen de samenwerking met elkaar te zoeken. Want een aandeeltje kopen in het buitenland moet simpeler en goedkoper. Euronext is het eerste fusieproduct in Europa dat het gevolg is van deze trend.

,,Door de fusie met Parijs en Brussel krijg je meer concurrentie, maar die is nu toch al groot. Doordat de handel over de grens nu makkelijker wordt, zal dat ook meer volume voor ons opleveren. Op zich heb ik dus niets tegen de fusie. Je kunt er niet omheen'', aldus Frie.

Ook zijn collega Pieter Penning, actief op de optiebeurs is positief. ,, Nu heeft de optiehandel nog plaats op de vloer, maar dat zal in de toekomst verdwijnen. Natuurlijk is het jammer, maar dat zou sowieso toch wel gebeuren. Ik zal zolang mogelijk op de vloer blijven staan. Maar uiteindelijk ontkom je er niet aan, dan moet je gewoon achter het scherm gaan zitten. Door de fusie zullen de marges weliswaar lager uitvallen, maar de omzetten hoger.''

In de nieuwe combinatie krijgt Amsterdam een belang van 32 procent, waarmee de onafhanklijkheid uit handen is gegeven. En dat zal even wennen zijn na zoveel jaren. Amsterdam is de bakermat van de aandelenhandel. Het begon ooit in 1602 met de handel in acties, soort van aandelen, van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie). Deze handelsmaatschappij voer tussen 1602 en 1795 op Azië en zocht destijds investeerders om zijn expansieplannen te kunnen realiseren. Er kon in de begin jaren slechts gehandeld worden in de West Indische Compagnie (WIC), de Compagnie van Berbice, de Engelse Oostindische Compagnie en de Bank van Engeland. Verder stonden er obligaties genoteerd van verschillende overheden, gewesten en staten generaal.

De Portugees-joodse schrijver Joseph de la Vega constateerde al in 1688 dat de Amsterdamse bevolking bevangen was door de aandelenkoorts. Hij schreef: 'Laat men eens een vreemdeling blinddoeken en door de straten van Amsterdam voeren (..), waar hij ook halt houdt, op de vraag waar hij zich bevindt antwoordt hij: Onder actionisten.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden