Het einde van de glutenhype en het voordeel van eieren

Onderzoekers vonden een verband tussen het eten van vier eieren per week en een kleinere kans op diabetes type 2. Beeld Flickr/Andrew Toskin
Onderzoekers vonden een verband tussen het eten van vier eieren per week en een kleinere kans op diabetes type 2.Beeld Flickr/Andrew Toskin

De glutenhype nadert zijn einde, terwijl de schijf van vijf juist toekomstbestendig wordt gemaakt. En wat is het verband tussen aardbevingen en vers voedsel? Jack Stroeken praat je bij over het voedingsnieuws van deze week.

Het Voedingcentrum maakte bekend meer producten uit andere eetculturen in de schijf van vijf te gaan stoppen. Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum in Elle Eten: 'Inhoudelijk kan ik daar nog niets over zeggen, de Gezondheidsraad werkt nog hard aan de nieuwe richtlijnen. Wij weten dus nog niet of er baanbrekende veranderingen komen. Wel zijn we alvast aan het kijken hoe we het plaatje van de Schijf van Vijf kunnen vernieuwen, zodat meer mensen met verschillende eetpatronen zich erdoor aangesproken voelen, zoals vegetariërs en mensen uit andere culturen.'

Omgekeerde bewijslast
Deze week ging het nieuws onder andere over de omgekeerde bewijslast bij de aardbevingen in Groningen. Hadden we dat maar bij ons verse voedsel. Dat je niet meer eerst hoeft te bewijzen dat verse groenten gezond zijn om dat ook duidelijk te mogen claimen. De boeren en tuinders hebben het geld niet om al die onderzoeken te doen, en al helemaal geen geld voor reclame. Wel Honig dat deze week een vers-promotie lanceerde (koop een pakje, win een versbox).

De kip..
Albert Heijn gaat straks de Hollandse kip uit Duitsland en België halen. Tegelijkertijd, blijkens een ander bericht, wordt Albert Heijn in België overstelpt met aanvragen van franchisers om een winkel te mogen openen. Wellicht daarom die Belgische kippen?

..en het ei
Van de kip naar het ei. Volgens het American Journal of Clinical Nutrition hebben mannen van middelbare leeftijd en ouder die ongeveer vier eieren per week eten, minder kans op diabetes type 2. Uit het onderzoek blijkt dat het eten van ongeveer vier eieren per week is geassocieerd met een 37procent lager risico op diabetes mellitus type 2, in vergelijking met mannen die ongeveer één ei per week eten. Ook wordt in het onderzoek de consumptie van eieren geassocieerd met een lagere bloedsuikerspiegel.

In het onderzoek werd rekening gehouden met andere factoren die van invloed zijn op diabetes mellitus type 2, zoals fysieke inspanning, BMI, roken en de consumptie van groenten. Consumptie van meer dan vier eieren leidt niet tot extra voordelen. Ze merken nog op dat voedingsonderzoek zich zou moeten richten op de gevolgen voor de gezondheid van een voedingspatroon in plaats van op de gevolgen van gezondheid van individuele voedingsstoffen.

Graan en gluten
De glutenhype is binnenkort verleden tijd. Dat denkt Fred Brouns, hoogleraar 'Health Food Innovation' aan de Universiteit Maastricht. Hij zei dat tijdens een bijeenkomst 'Granen, daar zit wat in!' die deze week werd gehouden in het Nederlandse Bakkerij Centrum. Er is volgens hem geen bewijs dat de consumptie van volkoren tarweproducten bijdraagt tot ziekte. Er gaat veel onzin de wereld in over granen, dat volgens hem mede komt door de commercie. En hij wijst als medeoorzaak naar boeken als Broodbuik en De Voedselzandloper.

"Waar wat te verdienen valt, daar wordt gesjoemeld. Mediahypes zijn gebaseerd op wat half waar is", aldus Brouns. "Het gaat soms om onnodige bangmakerij. Er is geen bewijs dat de consumptie van volkoren tarweproducten bijdraagt tot ziekte. Integendeel, dagelijks volkoren in het dieet vermindert het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker."

null Beeld Slow Food
Beeld Slow Food

Jack Stroeken geeft met regelmaat een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Slow Food is een wereldwijde beweging van boeren, consumenten en food professionals met als doelstelling lekker, puur en eerlijk voedsel voor iedereen toegankelijk te maken. Jack Stroeken is voorzitter van Slow Food in Nederland en in het dagelijks leven directeur bij voedselcoöperatie Beebox.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden