Rookbeleid

Het einde is nu écht in zicht voor de rookruimte

Staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid, welzijn en sport.  Beeld ANP
Staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid, welzijn en sport.Beeld ANP

De rookruimtes in de horeca mogen langer open blijven, al heeft de rechter ze verboden. Het kabinet geeft cafés respijt. Andere rookruimtes moeten juist sneller dicht.

Cafébazen met een rookruimte kunnen de asbakken nog een halfjaar laten staan. Pas op 1 april hoeven ze de rookruimte te sluiten van het kabinet, ook al heeft de hoogste rechter onlangs bepaald dat de rookruimtes illegaal zijn, en met directe ingang moeten verdwijnen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid) geeft de horeca een half jaar uitstel om aan het verbod te wennen. Tot die tijd zullen de inspecteurs van de gezondheidsinspectie NVWA geen boetes uitdelen. Daarna moeten de cafés, discotheken, coffeeshops en andere horeca alsnog definitief de rookruimtes sluiten.

Tegelijk wil het kabinet elders de rookruimtes sneller verbieden dan voorzien, zoals de rookruimtes in overheidsgebouwen, in de publieke sector en in bedrijven. Die rookruimtes gaan een jaar eerder dicht dan eerder het plan was. In 2021 wil staatssecretaris Blokhuis de rookruimtes weg hebben uit overheidsgebouwen en de publieke sector. De rookruimtes op werkplekken in bedrijven moeten een jaar later ook verdwijnen, kondigt hij aan.

“Het verbod op rookruimtes in de horeca is een belangrijke stap in het sluiten van alle rookruimtes, ook in andere sectoren”, schrijft Blokhuis aan de Tweede Kamer. “Met rookruimtes wordt het roken gefaciliteerd en wordt de norm versterkt dat roken normaal is”.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Het kabinet gaat de rookruimtes op werkplekken in het bedrijfsleven zelf per wet verbieden. Een poging om met bedrijven daarover vrijwillige afspraken te maken, is mislukt. De werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft onlangs laten weten “geen heil te zien” in afspraken. Daar had het kabinet wel op gehoopt. Deze zomer is nog afgesproken in het zogeheten Preventieakkoord dat het bedrijfsleven eerst zou proberen zelf de rookruimtes te sluiten. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) moet het mogelijk kunnen zijn dat het verbod in 2022 ingaat.

Dat de horeca wél direct de rookruimtes moet sluiten, terwijl die elders nog wel mogen bestaan, komt doordat de hoogste rechter alleen over de horeca een uitspraak heeft gedaan. Dat is weer het gevolg van de rechtszaak die actiegroep Clean Air Nederland aanspande over de horeca. CAN won zowel bij de rechtbank, als bij het gerechtshof als recent bij de Hoge Raad.

Vanaf die uitspraak van de rechter werd duidelijk dat ook de politiek voor een lastige keuze kwam te staan. Want het kabinet had in de tussentijd met de horeca afgesproken dat zij juist nog tot 2022 de rookruimtes mochten houden. Die beloftes zijn juridisch onhoudbaar gebleken.

Het kabinet is gevoelig voor het argument van de horeca dat dan ook rookruimtes elders moeten verdwijnen, niet alleen in de horeca. In augustus vroeg belangenorganisatie Horeca Nederland hier al om: gelijke monniken, gelijke kappen. Daarvoor moeten alleen wel alle polderafspraken overhoop gehaald worden die het kabinet net heeft gemaakt over het roken, in het zogeheten Preventieakkoord. Daarin staat ook de afspraak met het bedrijfsleven dat die in 2023 vrijwillig de rookruimtes zou sluiten.

Over twee maanden maakt Blokhuis bekend of zijn plan om alle rookruimtes te verbieden, haalbaar is.

Lees ook:

Rookruimtes zijn binnenkort taboe, en dan komt ook het balkon van de buurman in zicht

Rookruimtes in cafés zijn straks verboden. Terrassen, uitgaansgebieden en zelfs privébalkons zullen volgen. Wat heeft de anti-rooklobby nog meer te wensen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden