Opinie

Het einde der tijden kwam weer niet

Billboard met 'het einde der tijden' Beeld afp
Billboard met 'het einde der tijden'Beeld afp

Met enige regelmaat voorspellen 'goeroe's' en doemdenkers van over de hele wereld dat deze zal vergaan. Gisteren was weer eens zo'n dag. De Amerikaanse bijbeluitleggger Harold Camping had via zijn radiostation Family Radio gewaarschuwd dat de aarde zou vergaan. Deze zou worden ingeluid door een aardbeving, gevolgd door het einde der tijden. Precies om zes uur 's avonds zou het zover zijn. Zelf zou Camping thuis voor de televisie de gebeurtenissen afwachten, zo liet hij weten.

Nienke Schipper

In Nieuw-Zeeland zou de vernietiging beginnen en dan zou het langzaam over de wereld trekken. Toen het zover was ging het moment zonder enig teken van destructie voorbij. Ook in Europa werd het zes uur en ging het moment zonder slag of stoot voorbij en in de Verenigde Staten kwam Jezus Christus ook al geen gelovigen halen, zoals Camping had voorspeld.

De teleurstelling voor sommigen was groot. In de Verenigde Staten hadden mensen zich thuis opgesloten om afscheid te nemen van het aardse bestaan en in Vietnam werd een bijeenkomst door de autoriteiten afgebroken, waarna de gelovigen teleurgesteld het bos in trokken.

Camping bleek gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de lokale media in zijn woonplaats Alameda, Californië, reageerde hij niet op zijn deurbel. Niet verwonderlijk, want de 89-jarige radiomaker was de laatste dagen het mikpunt van spot geworden. Op twitter was het hilariteit alom en zelfs de burgemeester van New-York, Michael Bloomberg, maakte de opmerking dat hij het parkeerbeleid in de stad wel zou wijzigen als de wereld zou vergaan volgens Camping's voorspelling.

Camping's profetie was gebaseerd op het verhaal van de zondvloed uit de Bijbel. Precies zevenduizend jaar geleden zou de aarde overspoeld zijn door de enorme vloedgolven. Volgens de vertelling zou God Noach zeven dagen de tijd hebben gegeven om zich voor te bereiden. "En wat voor God één dag is, is voor de mens duizend jaar" volgens Camping.

Het was overigens niet de eerste voorspelling die Camping deed die niet uit bleek te komen. In 1994 voorspelde hij al de terugkeer van Jezus Christus op aarde. De goede man is tot op heden niet gevonden.

Harold Camping met de bijbel in de hand Beeld ap
Harold Camping met de bijbel in de handBeeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden