Koningin Margrethe met kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary.Beeld EPA

Soap&coHarmen van Dijk

Het eigenzinnige koningshuis van Denemarken rolt de loper uit voor Trump

President Trump bezoekt binnenkort Denemarken. Het eigenzinnige koningshuis – van de kettingrokende koningin tot haar kleinzoon die model is – rolt alvast de loper uit. 

De Deense koningin Margrethe weet wat haar te wachten staat als ze in september Donald Trump op staatsbezoek krijgt: als oude dame moet je dan je vrouwtje staan, want je wordt zomaar opzij geduwd en voorbijgelopen bij het inspecteren van de erewacht – haar collega en goede vriendin Elizabeth van Groot-Brittannië weet daar alles van en zal er misschien wel over verteld hebben. Maar het is de 79-jarige Margrethe wel toevertrouwd. Ze doet haar werk al 47 jaar met flair, een gezonde dosis relativering en een sigaretje tegen de stress.

Natuurlijk trekt ze alles uit de kast om de Trumpjes te onthalen op haar kasteel Amalienborg in de Deense hoofdstad. Margrethe houdt van een verkleedpartij – haar galajurken ontwerpt ze vaak zelf en ze is dol op de glitters uit de koninklijke schatkamer. Het zou geen kwaad kunnen als ze tijdens het staatsbanket haar wijze bespiegeling op haar rol als staatshoofd nog eens herhaalt: “Ik mag niet alles zeggen, maar ik mag denken wat ik wil, als ik maar niet uitspreek wat ik denk. Dat zouden meer mensen moeten doen.”

Koningin Margrethe.Beeld EPA

Helaas staat ze er sinds een jaar alleen voor, na het overlijden van haar echtgenoot Henrik. Al was ze daar wel aan gewend, want Henrik had er nogal moeite mee als aangetrouwde prins altijd in de schaduw van zijn vrouw de koningin te moeten staan en was vaak op zijn kasteel in Frankrijk te vinden. Margrethe voelde nooit de aanvechting daar ook van haar oude dag te gaan genieten. Net als Elizabeth is ze vast van plan op de troon te blijven zitten – in haar eigen woorden: “tot ik er vanaf val.” 

Kroonprins Frederik en prinses Mary.Beeld EPA

In koninklijke kringen schijnen er weddenschappen te worden afgesloten welke kroonprins het langst moet wachten op de troon: de Britse prins Charles, of de Deense Frederik. In ieder geval lijkt laatstgenoemde minder te lijden onder zijn verblijf in de wachtkamer. De fitte vijftiger doet mee aan allerlei sportieve evenementen en zet zich in voor het klimaat. Deze zomer vaart hij met het koninklijke jacht rond de kust van Denemarken, samen met zijn Australische vrouw Mary en hun vier jonge kinderen Christian, Isabella en de tweeling Vincent en Josephine. Ze worden veelvuldig gefotografeerd, zwemmend in de heldere zee en ravottend op de witte stranden. Voor een stukje Denemarkenpromotie draait het gezin de hand niet om.

Prins Nikolai op de catwalk van Dior.Beeld EPA

Cameraschuw zijn ze sowieso niet, de Deense royals. Prins Nikolai, neefje van Frederik en kleinzoon van de koningin, spant wel de kroon. De knappe 19-jarige is professioneel model, hij loopt overal ter wereld over de catwalks voor merken als Dior en Burberry. Tot groot enthousiasme van de boulevardpers. Glamourblad Hello kan er geen genoeg van krijgen en heeft het oog ook al laten vallen op zijn even goed gelukte broertje Felix, die 17 is.

Ze hebben het van geen vreemde. Hun vader, Margrethes jongste zoon Joachim, is ook al zo’n blitskikker. Zijn hobby is racen in een klassieke Ford Lotus Cortina – en dat doet hij niet voor de poedelprijs, hij wil winnen. Vorig weekend scheurde hij nog door Kopenhagen, tijdens de historische Grand Prix. Aangemoedigd door zijn tweede vrouw die – net als de vrouw van zijn broer – Marie heet en zijn ‘tweede leg’ Henrik en Athena. Hij won de race overigens niet.

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden