Het ei van Columbus kan voortaan ook op tv worden gepeld

'Het idee', 20.26 uur, Ned. 1.

FRED LAMMERS

In eerste instantie komen er acht afleveringen. Ze worden gepresenteerd door een nieuw tv-duo: Tetske van Ossewaarde en Jo de Poorter. Laatstgenoemde is uit Belgie gehaald, maar dat is niet te merken. Je kunt hem op geen woord Vlaams betrappen, terwijl dat toch zo'n fraai, sappig taaltje is. De Poorter: “Het was voor deze puur Nederlandse serie belangrijk dat ik als Nederlander overkom, in verband met opnamen van mij die met verborgen camera's worden gemaakt. Ik heb daar gelukkig geen moeite mee.”

Uitgangspunt in de serie is het feit dat veel mensen precies weten hoe verkeers- en milieuproblemen zouden moeten worden aangepakt, en over vraagstukken op maatschappelijk en politiek terrein hebben ze ook een vastomlijnde mening. Meestal komen die ideeen niet verder dan vrienden in de kroeg die bereid zijn deze eieren van Columbus te laten pellen. Dat zal, als het aan de NCRV ligt, nu anders worden. Iedereen die denkt een oplossing voor een algemeen probleem te hebben gevonden kan dat inbrengen voor 'Het idee', het programma dat nauw samenwerkt met de sinds twee jaar bestaande Nationale Ideeenlijn en het Instituut voor Maatschappelijke Innovatie. Beide instellingen hopen via de televisie greep te krijgen op een breed publiek.

Vanavond onthult een mevrouw dat haar hartewens is dat er een manier zou zijn om te worden verlost van de tv-reclame. Zij wordt op haar wenken bediend door een meneer die een apparaatje heeft ontwikkeld waardoor de tv meteen op zwart springt zodra er een reclame-impuls wordt uitgezonden. Helaas is het slechts een prototype.

Een andere meneer demonstreert hoe zijn toilet wordt gespoeld met het vuile water uit de wasmachine. Omdat die toevoer ontoereikend is voegt hij er opgevangen regenwater aan toe. Een mens wordt er al moe van als je kijkt wat er allemaal voor komt kijken om zo op jaarbasis 40 000 liter water te besparen. Het team dat als jury optreedt (Aleid Rensen, directeur van het Noorderdierenpark in Emmen; psychologe Susanne Piet; ex-schaatser Ben van der Burg en doe-het-zelver Cees Snoey) hebben ook hun bedenkingen.

D66-Tweede Kamerlid Gerrit-Jan Wolffenssperger spreekt zijn zorg uit over het groeiend file-probleem. Vooruitlopend op briljante ideeen uit den lande mag het publiek in de zaal als denktank fungeren. De meest dwaze oplossingen worden aangedragen, zoals personen boven de 65 hun rijbewijs te ontnemen, auto's van hoge wielen voorzien zodat andere voertuigen er onderdoor kunnen rijden, elke autobezitter verbieden meer dan 20 000 km per jaar af te leggen, geen onderhoud meer aan wegen plegen zodat het kwaad zichzelf op den duur afstraft en de Wegenwacht afschaffen. Zinniger zijn de voorstellen met flexibele vangrailen te gaan werken en het reizen met het openbaar vervoer te belonen met spaarzegels waarmee leuke prijzen zijn te verdienen zoals, wordt er spottend gezegd ... een auto.

Een grapje is de verspreiding van een button met de oproep dat men graag wil praten. Dit om het reizen met openbaar vervoer gezelliger te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden