'Het eerste wat een pasgeboren moslimbaby hoort, is als het goed is de oproep tot gebed'

TEKST ANNIEK VAN DEN BRAND

Abdulwahid van Bommel was tot 2006 ziekenhuisimam in Den Haag. Tegenwoordig doceert hij geestelijke verzorging op de Islamitische Universiteit Rotterdam.

"Als een moslimbaby wordt geboren, is er de moslimgemeenschap veel aan gelegen dat de oproep tot gebed het eerste is wat hij of zij hoort. Als het goed is, is het ook het laatste wat een moslimman of moslimvrouw hoort, want ook bij iemands sterven klinkt de oproep tot gebed - zachtjes en persoonlijk. Dan is het de bedoeling dat diegene de woorden nazegt, zodat het ook zijn of haar laatste woorden zijn.

Ik sta in de kinderkamer van Yigit Gönen in het Rotterdamse Liskwartier. Ik heb blote voeten omdat veel moslims niet willen dat je met schoenen hun huis binnenkomt. Dat heeft te maken met de opvattingen over hygiëne die je in de Koran kunt vinden. Op mijn hoofd draag ik een zogeheten takka, liturgische kleding die ik draag uit respect voor de woorden die ik uitspreek.

In Yigits rechteroortje fluister ik de woorden zoals ze vanaf de minaret te horen zijn, de azân. In zijn linkeroortje zeg ik zachtjes de woorden zoals ze in de moskee worden herhaald vlak voordat het gebed begint, de iqâma. Soms spreekt de vader de woorden zelf uit, soms doen familieleden of bekenden dat. Niet iedereen voelt zich even zelfverzekerd op religieus gebied. Dan wordt de imam gevraagd.

Ik werd moslim toen ik 23 jaar was. Nu ben ik 67. Ik ben opgegroeid met een mengeling van verwaterd christendom en socialisme, maar ik wilde God in mijn leven. De islam is, voor mij, de meest directe en eenvoudigste manier daartoe."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing is eind dit jaar als expositie te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Wie het project financieel wil steunen, kan gaan naar www.voordekunst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden