Het eerste bevrijde huis

Op de foto staat een hoeve, de Muggehof. Hij ligt aan de Schansweg nummer 2, een landweg die van de Belgische grens naar het Zuid-Limburgse Eijsden voert. De hoeve wordt bewoond door een boerenfamilie, die morgen, om half twaalf in de ochtend, misschien even de werkzaamheden zal staken. Op dat moment namelijk is het precies 65 jaar geleden, dat op 12 september 1944 enkele Amerikaanse pantservoertuigen en jeeps voorbij gereden kwamen en van de Muggehof het eerste bevrijde huis van Nederland maakten.

De familie wilde al meteen de vlag uitsteken, maar dat leek de Amerikanen niet verstandig. Ze namen voor een nacht hun intrek in het huis om andere troepen die vanuit het westen de nabij gelegen Maas overstaken te dekken en stuurden de familie even de grens met België over.

Hier dus, bij dit stevige boerenhuis, begon onze bevrijding.

Ik wilde het zien, dat huis, ook al bleek het een weinig opvallend huis. Erachter en eromheen liggen stallen en bijgebouwen. Rechts naast de boerderij is inmiddels nog een huis verschenen, maar dat was er destijds nog niet. Tegenover de boerderij strekken zich velden uit, langs de weg staat maïs. Niet zichtbaar vanaf de weg stroomt achter de boerderij de Maas, die hier ook een taalgrens vormt, want aan de overkant spreken ze Frans.

Ik bereikte de Schansweg vanuit de oude kern van Eijsden, en twee keer veranderde de weg van naam. Eerst heette hij de Graaf de Geloes-laan en had hij ook de allure die bij zo’n naam past. Oud geboomte aan weerszijden en rechts een imposante kasteelhoeve, het kasteel Eijsden – een huis in ’Maaslandse renaissancestijl’, gelegen in een fraai park. Graaf de Geloes was een van de bewoners, vandaar de naam, maar even verderop verandert die naam in De la Margellelaan, een vernoeming naar de bouwheer van het kasteel. Pas daarna wordt de laan een gewone landweg, voerend naar dat ene huis. De Schansweg.

De Amerikaanse entree in ons land was dus bescheiden, via dat allerkleinste achterdeurtje, maar de voertuigen rolden een dag later onweerstaanbaar en via aristocratische bezittingen Eijsden in, Maastricht en het Limburgse heuvelland tegemoet, op weg naar hun strategisch doel: het Duitse Roergebied.

Bij de Schansweg nummer 2 is niets dat aan die 12de september herinnerd, Geen plaquette, geen herdenkingsteken. Er woedde hier ook geen veldslag en in het huis woont een boer die gewoon zijn werk wil doen. Dat is in Frankrijk anders, het eerste bevrijde huis was daar een café, het café Gondrée in Benouville, langs het kanaal, waar op de vroege ochtend van D-day, nog voor de landing, Britse paratroepers met hun gliders waren geland. Het is nog steeds een café, het hangt er vol met dankbetuigingen en ernaast is een museum.

Eigenlijk begon hier onze bevrijding en was de Schansweg niet meer dan een passage, in een Europa dat even geen grenzen kende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden