Het echte doel met Herman Ministerie van landbouw negeert wetgeving en Eerste Kamer Lactoferrine voor 100 dollar per kilo uit gistcultures te maken

De auteur is projectleider bij de Nederlandse Vereniging tot bescherming van dieren.

Merkwaardig genoeg lijkt de minister de opdracht van de volksvertegenwoordiging niet erg serieus te nemen. Een half jaar na dato is het alternatievenonderzoek nog steeds niet van start gegaan, terwijl de eerste nakomelingen van Herman al geboren zijn.

Voor wie weet dat het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij actief participeert in de experimenten met Herman en dat het project totaal al 10 miljoen dollar heeft gekost, wordt de vertragingstactiek van Landbouw begrijpelijker. Landbouw heeft absoluut geen belang bij mogelijke diervriendelijke alternatieven en slikt de indianenverhalen van Gene Pharming - voor alternatieve lactoferrineproduktie zou de hele provincie Drenthe volgebouwd moeten worden . . . - voor zoete koek.

Een eigen alternatievenonderzoek van de Dierenbescherming toont aan dat de provincie Drenthe gerust kan zijn. Het Amerikaanse bedrijf All Tech levert vanaf komende zomer volop lactoferrine uit gistcultures voor het bescheiden bedrag van 100 dollar per kilogram. De voorlopige jaarproduktie van 5 ton is gemakkelijk uit te breiden.

In elk geval is het ruim voldoende voor onderzoek naar toepassingen in de geneesmiddelenindustrie, het doel dat Gene Pharming zegt na te streven.

Een topdeskundige van het onafhankelijke onderzoeksinstituut TNO heeft in de media verklaard dat Gene Pharming onjuiste informatie heeft verstrekt aan ethische commissie en Tweede Kamer over de alternatieve produktiemethoden voor biomedische eiwitten.

Gene Pharming lijkt behept te zijn met het 'leu-gen' (om met Van Kooten en de Bie te spreken) en blijft in de Nederlandse media hardnekkig verzwijgen wat de werkelijke doelstelling van haar onderzoek is. Terwijl Gene Pharming de media tracht te misleiden met zelfgemaakte beelden van huppelende transgene kalfjes, verklaarde haar moederbedrijf Gen Pharm voor de BBC televisie dat het grote zoeken van de experimenten uitgaat naar genetisch gemanipuleerde koeien die menselijke moedermelk geven. Een markt waar miljarden mee gemoeid kunnen zijn. De werkelijke doelstelling waaraan wordt gewerkt, is om genetische manipulatie met de paplepel in te gieten bij onze zuigelingen.

Het is onbegrijpelijk dat een maatschappelijke organisatie als de Dierenbescherming via de rechter de naleving van glasheldere wetgeving moet bevechten. Het fanatisme waarmee Gene Pharming probeert de alternatieven belachelijk te maken en de dubieuze houding van het ministerie van landbouw doen beangstigend aan in een democratisch land als het onze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden