Het ebola-virus

Ebola, een van de meest dodelijke ziektes ter wereld, wordt drie op elke tien patiënten fataal. Er bestaat geen vaccin of geneesmiddel tegen. De eerste symptomen van het ebolavirus zijn zwakheid, plotselinge koorts, hoofd-, keel- en spierpijn. Daarna komen diarree, overgeven, lever- en nierproblemen en ernstige in- en uitwendige bloedingen.

Het virus verspreidt zich via bloed en andere lichaamsstoffen als speeksel en uitwerpselen. Het ebolavirus is weinig besmettelijk, maar direct contact met uitwerpselen, bloed of sperma is zeer riskant. Bij een epidemie vallen bijna altijd slachtoffers onder familieleden en hulpverleners, zoals drie verplegers de afgelopen weken in Oeganda.

Ook onderzoek naar het virus is vanwege het besmettingsgevaar riskant; wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd de bron en eventuele eerste dragers (apen, knaagdieren) vast te stellen.

De eerste keer dat ebola opdook was in 1976, in het grensgebied van Soedan en de Democratische Republiek Congo, destijds nog Zaïre. Verspreid over de twee landen vielen 397 doden. Het virus ontleent zijn naam aan een rivier in die regio. In 1977 werd in Zaïre één geval van ebola ontdekt, in 1979 werd Soedan opnieuw getroffen. Een grote epidemie was er pas weer in 1995 in het zuiden van Zaïre. Die kostte 244 mensen het leven. Ook in Gabon en Ivoorkust is de ziekte opgedoken en dit keer dus, voor het eerst, in Oeganda. Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn -vóór ebola in Oeganda toesloeg- in totaal bijna 1100 gevallen geteld. 793 mensen zijn overleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden