Het ‘duivelse’ feest Halloween stuit op verzet

null Beeld AFP
Beeld AFP

Klachten, een petitie en doodsbedreigingen. Het kinderfeest Halloween stuit ook op verzet.

Het feest des doods wordt Halloween ook wel genoemd. Met natuurlijk pompoenen, maar ook met skeletten, nepbloed en andere horroruitingen. Dit weekend wordt het feest op veel plaatsen gevierd. Maar het ‘duivelse’ Halloween stuit ook op verzet, veelal vanuit christelijke hoek.

In Hoogeveen besloot de organisatie van Halloween om het feest van vanavond in de binnenstad aan te passen aan de wensen van omwonenden. Zo is er geen heksenkring voor de kerk en is de guillotine tegenover de Hema verhuisd naar een afgesloten gebied, waar mensen zelf kunnen kiezen of ze dat willen betreden.

Geraamte

“Wij hebben een heel andere manier van vieren of herdenken, zonder door de straat te rennen als een geraamte. Daar is gelukkig naar geluisterd”, zegt Leon ’t Hart, voorzitter van de algemene kerkeraad in Hoogeveen. “We waren niet uit op een verbod, maar we hadden liever geen heksen op de stoep voor de kerk.” 

Het verzet in Hellendoorn had een minder vredelievend karakter. René Peul, directeur operationele zaken van Avonturenpark Hellendoorn, werd vorige week door gelovigen bedreigd vanwege het duivelse karakter van het horrorevenement ‘Screams’. Vooral de attractie ‘Devil’s Church’, een ‘satanistische tempel met gruwelijke rituelen’, was mikpunt van de kritiek.

Terror Temple

Peul kreeg een ‘flink aantal’ verwensingen naar zijn hoofd geslingerd, ook nadat het avonturenpark besloot de naam van de attractie te vervangen voor ‘Terror Temple’. “Voor veel christenen was dat niet voldoende, dat is dan jammer. Ons bedrijf heeft in de regio een maatschappelijke functie en dus luisteren we naar het gevoel dat er leeft. Maar de bedreigingen, met de hel nota bene, kwamen van een beperkt groepje, in aantal veel kleiner dan de doelgroep van ons evenement. We buigen daarom niet voor die negatieve reacties.”

Ook in andere plaatsen is er kritiek op het Halloweenfeest, zoals in Veenendaal en Zoetermeer. In laatstgenoemde plaats werd een petitie om het feest te verbieden 1500 keer ondertekend. De initiatiefnemer, een bestuurslid van de plaatselijke pinkstergemeente, noemde het feest ‘angstaanjagend bloederig’ en vroeg burgemeester Charlie Aptroot (VVD) om ‘onze kinderen te beschermen tegen angst en het verheerlijken van de dood.’ De gemeente kon alleen weinig met het protest. “Er is een vergunning verleend op basis van veiligheidsafwegingen. Wat mensen vinden speelt in die afweging geen rol”, laat een woordvoerder weten. 

Lees ook:

Angst is lekker, daarom houden we zo van griezelen

Je laten opsluiten, vastbinden of ontvoeren: horrorfanaten doen alles om zich de stuipen op het lijf te laten jagen. Trouw-redacteur Amber Dujardin bezocht voorafgaand aan Halloween het grootste spookhuis van Nederland om haar eigen angstbehoefte te testen. Waarom houden we zo van griezelen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden