Het Duitse Bremen liet zoveel asielzoekers toe dat het riekt naar fraude
In Bremen kreeg 96 procent van de asielaanvragers een verblijfsvergunning. Reden voor een gerechtelijk onderzoek.
De Duitse asieldienst (BAMF) is in opspraak geraakt door mogelijke fraude. Een afdelingshoofd in Bremen zou tussen 2013 en 2017 aan zeker tweeduizend asielzoekers een verblijfsvergunning hebben verstrekt, terwijl ze daar officieel geen recht op hadden, melden Duitse media. De identiteit van de asielzoekers zou onduidelijk zijn geweest; papieren waren niet in orde of vervalst. De BAMF-medewerkster is ontslagen en er loopt een gerechtelijk onderzoek tegen haar.
Bij de asielzoekers zou het vooral om yezidi's uit Irak gaan, of om Koerden die zich als yezidi's voordeden. Het afdelingshoofd had in de meeste gevallen geen bevoegdheid over de beslissing. De asielzoekers werden vanuit andere deelstaten naar haar toegestuurd, vooral uit Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Het BAMF, Bundesamt für Migration und Flüchtlinge, is decentraal opgezet: in elke deelstaat is er een afdeling.
De medewerkster zou hulp hebben gekregen van drie advocaten. Die zouden de mensen met behulp van gedetailleerde lijsten naar Bremen hebben gestuurd. Een van de advocaten zou daar zelfs bussen voor hebben geregeld. Ook naar de advocaten loopt een onderzoek, net als naar een tolk.
Op het nippertje
De BAMF-afdeling in Bremen viel al langer op doordat er bovengemiddeld veel asielbeslissingen positief uitvielen. Op 96 procent van alle aanvragen volgde in 2017 een verblijfsvergunning, terwijl dit in de andere deelstaten bij 64 procent van de aanvragen het geval was.
De zaak kwam volgens weekblad Der Spiegel aan het rollen door de minister van binnenlandse zaken van Nedersaksen. Die schreef in september 2016 een brief aan de president van het BAMF. Een familie uit Hannover zou worden uitgezet, maar dat werd voorkomen doordat de BAMF-afdeling van Bremen op het nippertje een verblijfsvergunning verstrekte. De minister begreep dat niet, schreef hij. Het deed hem eraan twijfelen of het BAMF goed functioneerde.
Deze week moest de asieldienst openheid van zaken geven in het Duitse parlement. "De algehele geloofwaardigheid van de asielbeslissingen raakt door de slechte interne organisatie van het BAMF in diskrediet", zei parlementslid Luise Amtsberg, woordvoerder vluchtelingenpolitiek van De Groenen. De CSU eist betere controlemechanismen en de AfD wil dat ook de BAMF-afdelingen in de andere deelstaten worden onderzocht.
Juist goed
Die Linke-politicus Ulla Jelpke prees juist de moed van de asielmedewerkster. Als het inderdaad om yezidi's gaat, een groep die door IS werd vervolgd, dan is het juist goed wat ze deed, schrijft Jelpke op haar blog. De Duitse 'restrictieve asielpolitiek is het eigenlijke schandaal'.
Het ministerie van binnenlandse zaken kondigt maatregelen aan. Tien procent van de asielvergunningen die de afdeling in Bremen de afgelopen jaren verleende, wordt opnieuw onder de loep genomen. Dat gaat om meer dan 4500 mensen. Hun status wordt mogelijk ingetrokken als blijkt dat die onrechtmatig is verkregen.
Wat de medewerkster in Bremen motiveerde, staat nog niet vast. Deed ze het voor het geld of uit humanitaire overwegigingen? Ook is onduidelijk of ze binnen haar afdeling alleen handelde. FDP-parlementariër Stephan Thomae twijfelt daaraan. "Er waren kennelijk jarenlang duizenden gevallen waarin onrechtmatige beslissingen zijn genomen. Kan het dan echt dat ze alleen handelde?", vroeg hij in in het parlement. "Als er bussen vol asielzoekers voorrijden, moet het dan niet de hele dienst opvallen dat er aparte dingen gebeuren?"
Lees ook: Merkel in spagaat over asielquota
Voor het eerst in haar lange ambtstermijn stemde bondskanselier Angela Merkel eind vorig jaar in met een bovengrens aan het aantal toe te laten asielzoekers. Zo stelde ze de rechtervleugel van haar partij tevreden.