Het domste antwoord op de nu al domste vraag van 2013

Het is geen kwestie meer van even kopje onder in een korte, heftige stroom verkiezingen van jaarlijkse beste in dit of dat. Er is tegenwoordig een lange adem nodig om alles te volgen, en het vermogen niet om te vallen van verbazing.

De Britten veegden voor het sportteam van het jaar al hun olympische atleten op één grote hoop, inclusief paralympiërs. Dat voorkwam de gebruikelijke discussies waar keuzes veelal onvergelijkbaar zijn. En het is een grote stap naar integratie van de paralympische sport. Wat dat betreft kon Italië er ook wat van, daar werd paralympisch handbikekampioen Alex Zanardi, een voormalige autocoureur, uitverkozen tot sportman van 2012.

Hoe ver kan je met integratie gaan? De Australische krant Daily Telegraph riep het renpaard (!) Black Caviar uit tot Sportvrouw van het Jaar 2012. Tom Harley, sportcommentator op de Australische tv, noemde de verkiezing "beledigend voor alle Australische vrouwen die geïnspireerd zijn door sport".

Op 19 december kreeg Anky van Grunsven op het Nederlandse Sportgala de Fanny Blankers-Koen Award. Niemand die protest aantekende en meende dat deze carrièreprijs toebehoort aan Salinero en Bonfire, de fundamenten onder haar successen. De invloed van de Partij voor de Dieren is nog niet machtig genoeg.

De uitverkiezingen zijn meestal ruim voor de jaarwisseling. In 2011 moest de zeilploeg de wereldtitels nog binnenhalen toen op het Sportgala de prijzen al waren verdeeld. Zoals de voetbalwedstrijd waar vijf minuten voor tijd de Man van de Match bekend wordt gemaakt, en een invaller in blessuretijd voor de winnende hattrick tekent.

Wat vroege verkiezingen betreft, al na anderhalve dag in 2013 werd een record gevestigd toen schaatstrainer Gerard Kemkers de domste vraag van het jaar koos. Uitverkorene was een AD-verslaggever die vroeg of 'Jan Blokhuijsen binnen TVM wel de ruimte krijgt om Sven Kramer voorbij te streven'.

Dat was vol in de roos. Voor de verbolgen Kemkers dan, anderen betwisten de juistheid van zijn verkiezing. De vraag was namelijk legitiem. Aanleiding was een schaatsrelletje in de dop aan het einde van de NK allround. Sven Kramer had zijn vijfde titel gewonnen door teamgenoot Blokhuijsen in een rechtstreeks duel op de 10 kilometer te verslaan. Dat leek niet te zijn gebeurd in de harmonie die je binnen een team mag verwachten.

Blokhuijsen hoefde slechts 0,65 seconde voor Kramer te eindigen om de titel te bemachtigen. Dus wekte het verbazing dat Kramer tijdens de rit alle rondetijden van de achter hem koersende Blokhuijsen kreeg doorgeseind. Van een onverwachte aanval kon door die 'voorkennis' geen sprake zijn.

"Het was afgesproken", zei Kramer na afloop en sprak zelfs van fair play. "Doen we wel vaker." Kemkers bevestigde de afspraak.

Tijdens EK en WK allround gebeurde vorig jaar inderdaad hetzelfde. Maar kennelijk is Blokhuijsen niet bij de afspraak betrokken. "Ik heb het liever niet, Sven krijgt te veel informatie", zei hij. Zijn irritatie was overduidelijk, maar verder wilde hij er niet op ingaan. "Ik moet gewoon harder rijden om hem te verslaan."

Dat is een wijze conclusie. Maar Kramer verslaan wordt er niet makkelijker op, met de steeds sterker wordende Blokhuijsen na drie jaar onverminderd in de hem opgelegde dienende rol. Kemkers' kwalificatie 'domste vraag van 2013' was in die zin het tot dusverre domste antwoord van 2013. Hij heeft immers iets uit te leggen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden