Het doek valt voor laatste Edah-winkels

Het liefst zat hij de hele dag boven in zijn kantoortje, zegt Mario Verkuylen, vestigingsmanager van de Edah Lekker en Laag in Boxtel. Maar dat doe je natuurlijk niet: een vestigingsmanager hoort op de werkvloer.

Waar ooit de Bavaria-kratten manshoog stonden opgetast, wachten nu nog vijf armzalige kratjes op een laatste klant. De afdeling frisdrank is al goeddeels ’leeggeroofd’, net als het schap zoetwaren. Daar staat nog slechts een gebutst pakje chocovlokken. De broodafdeling is gedecimeerd, bij de groenten en fruit zijn vooral lege stellingen te aanschouwen. De lege diepvriesstraat, ooit de trots van Lekker en Laag, ziet er killer uit dan ooit.

„Wat er nog wel is, geven we haast voor niks weg”, zegt Verkuylen. Het is grote uitverkoop: alles moet weg, met dertig procent korting. Sommige producten zelfs met 35 procent. „Dan krijg je klanten over de vloer die je gewoonlijk nooit ziet, die zelfs nog meer korting willen. Dat is zo frustrerend. En het doet pijn, dat wil je niet weten.”

Vanmiddag om één uur precies gaat de Edah-deur dicht. Definitief. Nee, niks officieels, geen treurig toespraakje of zo. „Er is er nog wel een bloemetje, van het hoofdkantoor, voor het personeel. En we gaan met z’n allen nog wat drinken, maar dat is het dan”, zegt een vermoeid ogendeVerkuylen.

Hij zit nu negen jaar in het vak en maakte alle gegoochel met winkelformules mee. „Ik begon destijds in Schijndel, bij een Groenewoudt-supermarkt. Maar die keten werd verkocht aan Laurus, en het filiaal aan Konmar.” Daarna vertrok hij naar de Konmar in Sint Oedenrode. Die werd al snel omgebouwd tot Edah. Uiteindelijk kwam Verkuylen, nu twee jaar geleden, terecht bij Edah Lekker en Laag in Boxtel, aan de Van Hornstraat. Het andere Edah-filiaal in Boxtel had al een paar jaar eerder de deuren gesloten. Want ook toen ging het slecht met Laurus, vooral door mis-management en de prijzenoorlog.

Verkuylen: „Hier in Boxtel is de concurrentie ook heel groot. We hebben een grote Albert Heijn, een Super de Boer, twee Aldi’s en een C1000.”

Even leek er nog hoop, toen vorig jaar mei de inkooporganisaties Sligro en Sperwer samen de 223 Edah-winkels van Laurus overnamen. Maar al snel bleken lang niet alle Edahs-winkels om te bouwen tot een Plus, Em-Té, Golf of Spar. Te kleine panden of panden op slechte locaties – zo’n dertig winkels – belandden zo opnieuw in de uitverkoop. Alleen onder een nieuwe eigenaar zouden deze nog toekomst hebben.

Voor het filiaal van Verkuylen heeft zich nog geen nieuwe eigenaar aangediend. Ja, er zijn wel geruchten. Jan Linders, Nettorama en Lidl, maar niks definitiefs. Verkuylen is hoopvol: „Wij zijn, anders dan aanvankelijk de bedoeling was, nog niet ontslagen. En het pand kan worden verbouwd, tot 1200 vierkante meter vloeroppervlakte.” Dus misschien, heel misschien kan hij binnenkort alsnog de deuren opendoen. „Maar als dat gebeurt, is dat in elk geval niet onder de naam Edah.”

amsterdam – Wel massaontslag of geen massaontslag? Het zijn onzekere tijden voor het overgebleven Edah-winkelpersoneel.

Vorige maand zorgde CNV Dienstenbond voor nieuws met de mededeling dat er een massaontslag van ruim 685 mensen dreigt bij Edah, omdat de nieuwe eigenaars Sligro en Sperwer af wilden van ruim dertig Edah-filialen.

Of het daarop uitdraait, valt nog te bezien. Zo gaat een Edah-filiaal in Groningen waarschijnlijk verder als Chinese winkel („Ik ben nog niet ontslagen, zoals de meeste collega’s hier”, zegt een medewerker.) De Edah in Nijmegen-Dukenburg wordt alsnog omgebouwd tot Jumbo en gaat op 31 oktober open. Voor het filiaal in Boxtel lijken zich bij het scheiden van de markt kopers aan te dienen: Nettorama, Jan Linders of Lidl.

Sperwer en Sligro, die na de deal met het voormalige moederbedrijf Laurus verantwoordelijk zijn voor alle Edah-personeel, zwijgen ondertussen in alle talen over de mogelijke ontslagen. Ook gisteren wilden beide partijen niet ingaan op toekomstvragen van de resterende Edah-medewerkers, hoewel deze week definitief het doek valt voor de keten. Sperwer-directeur Timmermans laat desgevraagd wel weten dat ’er gezocht wordt naar een oplossing voor personeel en organisatie’. Maar hoe die oplossing eruit ziet en voor welke filialen die geldt, blijft duister.

Filiaalmanagers verwijzen ondertussen naar het Edah-hoofdkantoor in Helmond. Maar daar wordt niet met de pers gepraat. „Dat is ons beleid”, zegt een woordvoerster. Een collega van haar verwijst naar Laurus. „Wij hebben er niets meer over te zeggen. Alle Edah-personeel is overgegaan naar de nieuwe eigenaars, Sligro en Sperwer”, laat de voormalige eigenaar weten. Wel heeft Laurus het afgelopen jaar diensten op kostbasis verleend om Sperwer en Sligro in staat te stellen de Edah-winkels om te bouwen en ondertussen de andere Edah-winkels draaiende te houden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de bevoorrading van winkels en de administratie. De mensen die daarmee bezig waren, vallen evenwel onder het sociaal plan dat Laurus vorig jaar met de bonden sloot, toen het concern Konmar en Edah verkocht. „Maar die dienstverlening houdt volgende week op, zo is contractueel geregeld. Vandaar dat deze week de overgebleven Edah-winkels dicht gaan”, zegt de Laurus-woordvoerster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden