Recensie

'Het dilemma' van Samantha King is een van de betere psychologische thrillers

Beeld RV

Debutante Samantha King legt haar heldin een ‘Sophie’s Choice’-achtig dilemma voor. 

Samantha King
Het dilemma
Vert. Lies Lavrijsen. Manteau; 320 blz. €21,99

Er lijkt dit najaar geen einde te komen aan de stroom van psychologische thrillers. ‘Het dilemma’, het debuut van de Britse Samantha King, is een van de betere, geschreven door een ervaren psychotherapeut. Hoofdpersoon Madeleine is een mooi, verlegen en verder weinig opvallend meisje dat opeens wordt opgemerkt door een knappe, dominante, iets oudere man. Ze trouwen. Van haar carrière komt verder niets meer terecht en hij wordt steeds overheersender.

Toch is Madeleine gelukkig, vooral nadat een tweeling wordt geboren, een jongen en een meisje. Ze gaat op in het moederschap tot er op de tiende verjaardag van de kinderen iets vreselijks gebeurt. Een gewapende man dringt het huis binnen en dwingt haar te kiezen tussen haar kinderen. Welk kind zal sterven en en welk kind overleeft, als in ‘Sophie’s Choice’? Het meisje sterft.

Verleden invullen 

Het boek beschrijft de periode daarna en King speelt knap met het feit dat het geheugen onbetrouwbaar is en dat mensen na ingrijpende gebeurtenissen het verleden soms invullen. Vakkundig leidt ze de lezer langs Madeleines black-outs. Tussen de terugblikken aan leuke uitjes met de tweeling en haar pogingen zich te herinneren wat er is gebeurd op de fatale dag gaat het gewone leven door. Maar waarom luistert niemand naar haar? En waarom kijkt haar zoon zijn moeder niet aan? Omdat ze zijn tweelingzus heeft laten sterven? Als lezer krijg je al snel het gevoel dat er iets niet klopt.

Dan neemt het boek een onverwachte wending. Madeleine wordt wakker in het ziekenhuis met een zware hoofdwond. Als haar man zich eindelijk laat zien zit er in plaats van de agressieve man met losse handjes, opeens een poeslieve, bedroefde echtgenoot naast het bed. Weer laat King knap zien hoe problematisch omgaan met de waarheid kan zijn. Madeleine vertrouwt haar eigen geheugen ook allang niet meer. Tot het eind van het boek blijft de belangrijkste vraag toch: wat is er nou eigenlijk echt gebeurd op de verjaardag van de tweeling?

‘Het dilemma’ komt wel traag op gang. De kracht van het boek zit vooral in de beschrijvingen van de intrigerende gedachtenwereld van de aan zichzelf twijfelende Madeleine.

Lees hier meer boekrecensies van Trouw. 

Samantha King Het dilemmaBeeld Samantha King
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden