framing

Het dilemma van de hondenfluitjes: zeg je er iets van of niet?

Republikein Ron DeSantis is in de strijd voor het gouverneurschap in Florida. Beeld REUTERS

Een hondenfluitje - een dog whistle - geeft een geluid dat honden wel, en mensen niet horen. In de politiek kennen we de dog whistle ook: je gebruikt woorden, die een verborgen boodschap zijn voor je achterban - en die anderen niet verstaan.

In Florida strijden de blanke Republikein Ron DeSantis en de zwarte Democraat Andrew Gillan om het gouverneurschap.

DeSantis, een Trump-fan, vindt Gillan gevaarlijk. Laten we er geen zootje van maken in Florida zegt hij - ‘don’t monkey it up’ in Florida. Zijn tegenstanders zijn woedend. ‘Monkey up’ is een hondenfluitje, een verborgen boodschap dat DeSantis racisme goedkeurt.

DeSantis noemt Gillan ook ‘articulate’ - ‘welbespraakt’. Het woord ‘welbespraakt’ heeft in Amerika een geschiedenis, een gevoelswaarde. Het is vaak door blanke mensen gebruikt om zwarte politici te prijzen. Er zit een toonzetting van verrassing in: zwart, en tóch welbespraakt. ‘Welbespraakt’ is ook een hondenfluitje, ook verhuld racisme, zeggen DeSanctis’ tegenstanders.

Niet zeuren

Wat is het risico als je een hondenfluitje ontmaskert, laat zien dat dit racisme is? De medestanders van DeSantis ontkennen dat bij hoog en laag. ‘Monkey up’ gebruikt DeSantis wel vaker. Hij is gewoon complimenteus met dat ‘welbespraakt’. De politiek-correcte elite moet niet zeuren.

Dat is het dilemma van dog whistles. Zeg je er iets van, dan ben je politiek-correct, iemand die overal racisme ziet, ook als het er niet is. Zeg je er niets van, dan kan DeSantis z’n gang gaan.

Door een slimme term beschrijf je niet alleen de werkelijkheid, je maakt haar ook, analyseert bestuurskundige Hans de Bruijn in zijn wekelijkse rubriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden