Het digitaal monument voor de Joodse gemeenschap

Een walgelijke en schandalige opzet noemt de 64-jarige Rosalie Bresser het digitaal monument (in oprichting) voor de Joodse gemeenschap in Nederland. Op de website komt een archief met namen en korte biografiën van honderdduizenden Joden uit Nederland te staan die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De namen van familieleden van Bresser worden ook vermeld. En hier heeft zij geen toestemming voor verleend.

In een kort geding voor de rechtbank van Amsterdam sprak zij gisteren, zonder advocaat, haar ongenoegen uit over Isaac Lipschits, oprichter van het digitaal monument. ,,De kleine op macht en geld beluste Joodse elite in dit land wil holocaust-slachtoffers met naam en toenaam op het internet projecteren'', zegt Bresser. ,,Twee keer verkeerd klikken en je komt op pornografische of pedofiele sites'', vult haar man aan.

Daarnaast zou de 2,3 miljoen euro, die de Stichting Digitaal Monument heeft ontvangen van het Verbond van Verzekeraars, bloedgeld zijn. ,,De stichting heeft zich deze afkoopsom van verdwenen Joodse polissen toegeëigend,'' aldus Bresser.

In september kwam deze zaak ook voor de rechter. Toen werd besloten tot een schorsing en werd beide partijen gevraagd om eens met elkaar rond de tafel te gaan zitten. De rechter besloot toen al dat de Wet bescherming persoonsgegevens niet opging, omdat de betrokken personen overleden zijn.

Lipschits: ,,Ik begrijp het leed van deze mevrouw wel, maar mijn doel is een volledig archief presenteren.'' De rechter stelt voor om op de website te melden dat mevrouw Bresser niet wil dat persoonlijke gegevens van haar familie via de site toegankelijk zijn. Zo zouden namen van familieleden toch worden genoemd, maar zonder omschrijving.

De historicus stelt dat het monument van algemeen belang is. ,,Daarbij kunnen we niet toegeven aan een individueel bezwaar'', aldus Lipschits. Een onvolledig archief zou voor hem een falen zijn.

Maar Bresser voelt zich misbruikt. Niemand heeft haar om toestemming van het gebruik van haar familienaam en -gegevens gevraagd. ,,Ik ben er achter gekomen via een stuk in het Nieuw Israëlietisch Weekblad, maar er zijn zoveel mensen die niet weten dat hun familiegegevens straks op het net staan.''

Lipschits' advocaat, R. Meijer, zegt dat ze niet iedereen persoonlijk kunnen benaderen en dat dat ook niet hoeft. ,,De families op de website zijn meer dan zestig jaar geleden omgekomen. De website brengt ook geen nieuwe schade toe aan de nabestaanden'', aldus de advocaat. Lipschits: ,,Het monument is een eerbetoon aan de omgekomen Joden en ik wil hun herinneringen levend houden.''

De rechter doet op 11 december uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden