Het dierenkwartet kan gewoon verder gaan

Van onze kunstredactie

Twee van zijn toekomstige buren op het Museumplein stuurden gisteren een gelukstelegram naar Rudi Fuchs: Van Os (Rijksmuseum) en De Leeuw (Van Goghmuseum). Volgens hun woordvoerders hopen zij op een prettige samenwerking in het zogenoemde dierenoverleg dat regelmatig plaatsvindt tussen hen, de directeur van Stedelijk en de directeur van de Rijksdienst Beeldende Kunst (RBK), R. de Haas. "Het dierenkwartet kan gewoon verder gaan. Een beer vertrekt en maakt plaats voor een vos" , aldus de voorlichter van het Rijksmuseum.

In een verklaring laat scheidend directeur Beeren weten dat de opvolgingsprocedure vlekkeloos is verlopen. "Met voldoening heb ik de voordracht van Rudi Fuchs vernomen. Zij doet in hoge mate recht aan het profiel van de directeur, dat met grote zorg werd opgesteld."

Overbuurman Martijn Sanders, directeur van het Concertgebouw en naar verluidt medekandidaat voor het directeurschap, is kort in zijn reactie: hij wenst Rudi Fuchs veel succes toe. Uitgesprokener klinkt Christiaan Braun, directeur van het (gesloten) Museum Overholland op het Museumplein en kunstverzamelaar: "Met Fuchs heeft het gemeentebestuur gekozen voor een hele grote. Ik hoop wel dat hij zijn afspraken met de gemeente zwart op wit heeft gezet. Ook dan wens ik hem in Amsterdam alle sterkte toe. Wat het Stedelijk betreft, ben ik benieuwd hoe en met welke kunstenaars hij ons zal gaan verrassen."

Volgens Robert de Haas (RBK) zijn verrassingen niet echt te verwachten van Fuchs. De huidige directeur van het Haags Gemeentemuseum staat wat hem betreft voor degelijke kwaliteit. "Dat klinkt saai, maar zijn beleid biedt een tegenwicht tegen de galeries die alles snel, snel willen laten zien."

Niettemin hoopt De Haas dat het beleid van Fuchs in zijn nieuwe functie minder conservatief wordt. Het Stedelijk Museum heeft een andere uitstraling dan het Gemeentemuseum, vindt hij. Daar hoort een 'actueler' tentoonstellingsbeleid bij dan klassiekers zoals Kees Verwey die Fuchs de afgelopen jaren onder de aandacht bracht. "Directeur Sandberg liet in de jaren zestig zien wat actueel was. Hij gaf het Stedelijk Museum een platformfunctie. Maar misschien is het in de jaren negentig niet meer nodig dat het Stedelijk in de frontlinie staat. Zijn taak is waarschijnlijk overgenomen door de galeries en de kleine musea."

Acht jaar geleden bij de vorige directeurswisseling in het Stedelijk vertrouwde grafisch ontwerpster Lies Ros er nog op dat toenmalig kandidaat Rudi Fuchs avontuur zou brengen in het Stedelijk Museum. Enthousiast voerde zij met haar collega Rob Schroder campagne voor diens directeursbenoeming. Ze stapte zelfs uit de CPN toen ze de raadsfractie niet kon overtuigen van zijn goede kwaliteiten.

Al die moeite zou ze nu niet meer hebben gedaan. Fuchs' beleid bij het Haags Gemeentemuseum viel haar tegen. "Ik had gedacht dat hij risico's durfde te nemen, maar zijn exposities stelden me teleur. De grote overzichtstentoonstelling van Karel Appel vond ik zelfs beneden de maat. Fuchs daagde me niet vaak uit om naar Den Haag te reizen."

Voor het personeel van het Gemeentemuseum is de benoeming van zijn directeur geen verrassing. "Het zat al een poos in de pen dat Fuchs voor het Stedelijk werd gevraagd. Hij heeft ons tijdig op de hoogte gesteld" , zegt Cees List, zakelijk directeur van het Haags Gemeentemuseum. List weet nog niet hoe de opvolging van Fuchs in Den Haag wordt geregeld. "Er ligt wat dat betreft nog een open scenario. Dat hangt natuurlijk ook af van de wethouder. Benoeming van een directeur is mede een politieke zaak."

De directeur van het Groninger Museum, F. Haks, die in het geruchtencircuit als mogelijke opvolger van Beeren werd genoemd, was gisterochtend niet bereikbaar voor commentaar. Datzelfde gold voor Jan Hoet, artistiek leider van de laatste Documenta en directeur van het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent. Hoet is voor zaken in Brazilie.

Fuchs wordt officieel tot directeur benoemd als de Amsterdamse gemeenteraad op 11 november akkoord gaat met de voordracht. De commissie voor cultuur heeft er al mee ingestemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden