'Het Dictee' staat garant voor heel wat zweterige handjes

'Het Groot Dictee der Nederlandse Taal', 20.27-21.55 uur, Ned. 3.

Tijdens de uitzending worden zestig deelnemers getest op hun kennis van de spelling. Dit gebeurt in de vorm van een dictee, dat de afgelopen jaren in het teken stond van Artis, reizen per trein, het restaurantwezen en het 'decembergevoel'. Philip Freriks, die als centrale presentator optreedt, dicteert de zinnen en de deelnemers schrijven ze op, zoals ze dat op school gewend waren. De beoordeling is in handen van een jury, die ook verantwoordelijk is voor de samenstelling van het dictee. Die jury bestaat uit mr. H. A. F. M. O. van Mierlo (voorzitter), prof. C. W. A. Fens, prof. M. C. van den Toorn en prof. G. Geerts. Als norm geldt de woordenlijst van het Groene Boekje (1954).

De groep van zestig deelnemers is als volgt samengesteld: dertig zijn er geselecteerd uit een voorronde die is georganiseerd door de Volkskrant en het Vlaamse dagblad De Standaard, de andere dertig plaatsen worden bezet door prominente Nederlanders en Vlamingen uit de wereld van politiek, sport, literatuur, theater en televisie. Om wat namen te noemen: Gert Jan Dröge, Simone Kleinsma, Jack Spijkerman, Peter Bosz, Frans Weisglas, Catherine Keyl, Harmen Siezen, Frans van Deursen, Paul Koeck, Ben Crabbé, Paul Claes, Sigrid Spruyt, Dirk Stercks en Philippe Robrecht.

Het was, zo schrijft Freriks in Vara's TV Magazine van deze week, lang niet altijdgemakkelijk om prominente deelnemers te vinden. “Integendeel, als instituut van nationale renommee, boezemde het 'Dictee' angst in. De producers moesten beloven dat het aantal geregistreerde fouten niet aan de openbaarheid zou worden prijsgegeven. De jury beriep zich op beroepsgeheim toen 'Nova' in het kader van de vrije nieuwsgaring de fouten per bekende deelnemer probeerde te onthullen. (...) Het aantal fouten is voor velen een intiemer geheim dan zijn of haar seksuele geaardheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden