'Het debat over quota is contraproductief'

Europarlementariër Beeld ap

Ineens lijkt het Oostblok terug van weggeweest. Van Tallinn tot Sofia klinkt een 'njet tegen het verplicht opnemen van niet-Europese vluchtelingen. De oostelijke lidstaten zeggen en bloc nee tegen een Europese verdeelsleutel voor vluchtelingen binnen de EU. Vrijwillige opname is oké, maar verplichte quota zijn uit den boze. Pavel Telicka, voormalig Eurocommissaris, tegenwoordig Europarlementariër van de Tsjechische regeringspartij ANO, staat vierkant achter het migratie-standpunt van de Tsjechische regering. "Waar halen sommige politici het lef vandaan om Oost-Europa te bekritiseren?"

Andrej Babis, vicepremier en leider van uw partij, wil het leger, zelfs de Navo, inzetten om vluchtelingen tegen te houden.

"Babis is minister van financiën. Misschien gebruikte hij niet helemaal de juiste woorden. Hij bedoelde dat er genoeg militair materieel moet komen om de buitengrens te beschermen. Zijn fout was de Navo daarbij te noemen."

Waarom spreekt Tsjechië over de vluchtelingen vooral als een veiligheidsprobleem?

"Het is een ongecontroleerde instroom. Sommige lidstaten registreren de vluchtelingen niet volgens de Dublin-regels (het EU-land van aankomst is land van opvang, red.). Als honderdduizenden mensen zonder identiteit de grens overkomen, is er dan geen bedreiging van onze veiligheid?"

Waarom bent u tegen quota?

"Door die quota is het debat helemaal ontspoord. Vóór de Eurotop ging het over 40.000, nu over 160.000. Wat wordt het straks? 200.000? 300.000? 500.000? Als het zover komt, zullen politieke krachten opstaan die de grenzen binnen Europa willen sluiten.

"Het debat over quota is contraproductief. Het verdeelt Europa. Bovendien zijn quota inefficiënt. Denkt u werkelijk dat vluchtelingen zullen blijven in landen waar ze geen gemeenschap hebben om zich bij aan te sluiten? Binnen enkele dagen zijn ze vertrokken."

Wat moet er dan wel gebeuren?

"Een deel van de eerder afgesproken maatregelen was goed, maar waar blijft de implementatie? Waar is de taskforce? Waar is de repatriëring van mensen die niet in aanmerking komen voor asiel? Wat is er gebeurd met de beslissing om boten van mensensmokkelaars tot zinken te brengen? Had niemand het Russische veto in de VN (om militair te opereren in Libische wateren, red.) voorzien? Ik zou de Chinezen en de Russen weleens in zo'n situatie willen zien, dat mensen verdrinken in hun zeeën. Ze zouden zonder meer die boten tot zinken brengen, zonder VN-mandaat.

"We moeten spreken over kampen buiten Europa, save gateways naar Europa, waar je veel sneller dan nu bescherming kunt bieden aan mensen die in aanmerking komen voor de vluchtelingenstatus, en waar je de asielprocedure kunt versnellen. Op die manier voorkom je dat duizenden mensen verdrinken in de Middellandse Zee.

West-Europese politici verwijten u een gebrek aan solidariteit.

"Waar halen sommige politici het lef vandaan om Oost-Europa te bekritiseren? Sorry, maar als iemand zegt dat hier een gebrek aan solidariteit is, laat hem dan eens kijken naar het aantal Oekraïners hier."

Dat zijn economische migranten die gaten in de arbeidsmarkt vullen en bovendien qua taal en cultuur dicht bij Tsjechië staan.

"Maar als de dingen in Oekraïne fout gaan, hebben wij hier 50.000, 100.000, 200.000 immigranten. Dan gaan wij ook niet over quota beginnen, want als je die Oekraïners naar Nederland stuurt, zijn ze binnen een week terug. Hun verwanten, hun gemeenschap zitten hier."

Dat is een hypothese. De vluchtelingenstroom uit het zuiden is een feit.

"Kunt u er zeker van zijn dat er over een week niet iets gebeurt in Oekraïne? Ik zou de Nederlandse politiek weleens willen zien als Nederland per hoofd van de bevolking de grootste toestroom van migranten zou moeten verwerken. In die situatie is Hongarije nu. In Tsjechië hebben we Oekraïners, Kosovaren, Vietnamezen. Ik zie geen xenofobie-probleem. Wij hebben hier niet bepaalde partijen die jullie in West-Europa wel hebben.

150.000 Tsjechen steunen op het internet de beweging Islam-in-Tsjechië-willen-wij-niet, in een land waar 5000 moslims wonen.

Bedoelt u die paar honderd demonstranten? In dit land bestaat geen significante politieke kracht die xenofoob is. In Nederland wel.

Een groep Syrische vluchtelingen wordt bij de Hongaars-Servische grens opgepakt door de Hongaarse politie en Nederlandse medewerkers van Frontex. Ze worden na controle en registratie naar opvang- of detentiecentra gebracht. Deze inzet maakt onderdeel uit van de Nederlandse bijdrage aan de Europese grensbewaking. Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden