CommentaarAsielbeleid

Het debat over het Nederlandse asielbeleid moet over mensen gaan, niet over cijfers en kosten

Het zijn schokkende cijfers. Bijna negenduizend asielzoekers wachten momenteel in Nederlandse asielzoekerscentra op de start van hun asielprocedure. Op de stárt. Dat wachten duurt minstens een half jaar, maar kan oplopen tot het drievoudige daarvan. En dat is nog maar het begin van de procedure. In totaal wachten meer dan twintigduizend asielzoekers op een antwoord op de vraag of ze een verblijfsvergunning krijgen. Dat de Tweede Kamer zich er vorige week flink over opwond lijkt heel begrijpelijk. Dit gaat immers om mensen die vaak in kwetsbare posities zitten, die hun thuislanden zijn ontvlucht en vaak heftige reizen hebben doorgemaakt voordat ze in Nederland belandden. De kans dat ze een verblijfsvergunning zullen krijgen is groot.

Maar de ergernis van de Tweede Kamer lijkt niet zozeer te zijn ingegeven doordat grote groepen mensen veel te lang in het ongewisse worden gelaten. Die ergernis lijkt vooral te stoelen op de kosten die dat met zich meebrengt. Immers: een asielzoeker die te lang moet wachten op een besluit op zijn of haar asielverzoek kan een vergoeding krijgen. De wachtende groep is inmiddels zo groot en de wachttijden zo lang, mede door bezuinigingen op de IND, dat de kosten van die vergoedingen in de tientallen miljoenen euro’s lopen, zelfs tot 70 miljoen. Regeringspartijen zeiden dat er daarom misschien maar beter met die vergoedingen kan worden gestopt.

Typerend voor het huidige Nederlandse asielklimaat

Dat is op zijn minst merkwaardig: eerst instemmen met een regeling die asielzoekers recht geeft op een vergoeding als ze te lang op een besluit moeten wachten, en die regeling vervolgens willen intrekken als blijkt dat er toch wel erg veel vergoedingen moeten worden uitgekeerd. Het is typerend voor het huidige Nederlandse asielklimaat: het gaat over cijfers, over kosten, over het stelsel, en over de instroom die hoe dan ook niet meer hoog mag oplopen. Maar niet over de asielzoekers zelf.

Intussen blijven de hemeltergende beelden uit vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden en de Syrische ­regio Idlib binnenkomen. Met de ontwikkelingen langs de Grieks-Turkse grens en de humanitaire ramp die zich in Noord-Syrië voltrekt, bestaat er een gerede kans dat de instroom van vluchtelingen gaat stijgen. En wat gebeurde er vorige week nadat hulporganisaties de oproep deden om enkele honderden kwetsbare kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen naar Nederland te halen? Premier Rutte was er rap bij om dit idee af te wijzen, kennelijk uit angst voor anti-immigratie­sentimenten. Het geld dat nu aan ‘asielvergoedingen’ moet worden uitgegeven, kan beter worden besteed aan goed lopende aanvraagprocedures en kortere wachttijden.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden