Opinie

Het debat over Europa voer je niet door de PVV in de hoek te zetten

Beeld anp

Alsof ze stiekem uit de snoeppot hadden gegapt, terwijl mama niet keek. De financieel woordvoerders in de Tweede Kamer hadden er wat plezier in vorige week dat ze, in hun ogen, Geert Wilders een streek geleverd hadden. De PVV wilde een motie van wantrouwen indienen tegen Jeroen Dijsselbloem, omdat hij de euvele moed had gehad toch het voorzitterschap van de eurogroep te aanvaarden. Wilders kreeg alle medewerking, nog diezelfde dag diende het debat gevoerd te worden. Maar toen het debat dan ook plaatsvond, deed geen enkele fractie mee. De PVV stond niet alleen met de motie, ze stonden moederziel alleen te debatteren.

Boemerang
Goeie zet, vonden de financieel woordvoerders. Het isolement van Wilders' PVV kon niet beter tot uitdrukking gebracht worden.

Of de actie van de Kamer nu zo verstandig was, is een andere vraag. De behoefte om de PVV in de hoek te zetten is begrijpelijk, maar het zal als een boemerang terugkomen.

De benoeming van Dijsselbloem zorgde in ieder geval in de Tweede Kamer voor een golfje van nationale trots. Het belang van de functie werd door het kabinet en door enthousiaste fracties behoorlijk overdreven. Net zoals de PVV het aan de benoeming verbonden gevaar schromelijk overdreef. Zolang we niet echt weten wat we met Europa aan moeten kan je het beter over functies hebben. Over erbij zijn bij de belangrijkste beslissingen en over invloed.

Onduidelijkheid over EU-standpunt VVD
Dijsselbloem gaat de eurogroep leiden als vertegenwoordiger van een over de aanpak van de eurocrisis en over de toekomst van de Europese Unie verdeelde coalitie. Het regeerakkoord is daardoor noodzakelijkerwijs bijzonder vaag over de euro en over de EU. Aan verdere economische integratie worden nog wel wat zuinige positief bedoelde woorden gewijd, maar mogelijke verdere politieke integratie (door de meeste deskundigen inmiddels aangeduid als noodzakelijke voorwaarde voor een succesvolle muntunie) komt in het stuk niet voor.

Niemand weet ook precies waar de VVD en in het bijzonder premier Mark Rutte in dit debat staat. Op aandrang van zijn VVD wordt in het regeerakkoord aangekondigd dat Nederland zal ijveren voor het terugbrengen van bevoegdheden naar de lidstaten, maar het is voer voor speculatie of dat in de buurt komt van waar Rutte's politieke bondgenoot de Britse premier David Cameron in zijn toespraak van vorige week op aandrong.

Mindere goden in de VVD waren positief over de rede van Cameron, Rutte heeft zich er niet over uitgelaten en in de PvdA zien ze, net als de Duitse en Franse regeringen, de Britse actie met lede ogen aan. De Nederlandse publieke opinie is onverminderd negatief over Brussel, terwijl de Europese trein gewoon voortdendert.

Gebrek aan debat over EU
Met al deze overwegingen komt de ostentatieve actie van die grote Kamermeerderheid nogal armoedig over. Wilders werd geïsoleerd, maar dat isolement bestaat uitsluitend en alleen op de vierkante kilometer Binnenhof. De motie van wantrouwen van de PVV was inderdaad te belachelijk voor woorden, maar dat weet Wilders zelf ook wel.

Volgend jaar zijn er verkiezingen voor het Europees parlement. Als het zo doorgaat, worden dat verkiezingen terwijl het politieke debat over Europa, uit angst en door de fundamentele verdeeldheid, nog steeds niet gevoerd is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden