Het debat over een verbod op vuurwerk gaat vrolijk door

Kinderen die door een vuurwerkongeluk een oog kwijtraken, behoren als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt tot het verleden. De partij pleit voor een vuurwerkverbod voor particulieren. Tijdens de jaarwisseling zouden gemeenten voor professionele shows moeten zorgen. "De traditie van zelf vuurwerk afsteken valt niet meer te verantwoorden als je naar de slachtoffers kijkt", vindt PvdD'er Esther Ouwehand. Na het kerstreces vraagt ze een Kamerdebat aan.

Een verbod is onafwendbaar, meent Ouwehand in navolging van Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers. Cees Meijer, coördinator van de taskforce, meldde onlangs in deze krant dat zwaar, illegaal Oost-Europees vuurwerk voor ongekende ongelukken zorgt. "Als hufters op deze manier doorgaan met het fabriceren en afsteken van gevaarlijke bommen, is er geen andere mogelijkheid", zei hij. "Het loopt uit de hand."

Vorig jaar stelde de PvdD ook al Kamervragen, maar voor het debat zijn de bevindingen van de taskforce noodzakelijk. Ouwehand verwacht in ieder geval GroenLinks en de SGP aan haar zijde te kunnen voegen, terwijl "de zorgen Kamerbreed gedragen worden". Er valt moeilijk tégen een verbod te betogen, meent ze. "We mogen niet meer wegkijken, honderden mensen raken jaarlijks ernstig gewond. Vaak zijn het nog voorbijgangers en kinderen ook; 'het hoort erbij' gaat niet meer op. Volgens de taskforce begint er onder de bevolking een meerderheid te ontstaan voor een verbod."

Hoewel er via de illegale markt altijd aan vuurwerk valt te komen, verwacht Ouwehand dat een verbod grotendeels valt te handhaven. "Op dit moment is de verwevenheid van legaal en illegaal vuurwerk het probleem, op straat valt er nauwelijks te controleren op zware bommen. De politie kan eenvoudiger ingrijpen als ál het vuurwerk verboden is. Het aantal slachtoffers, de vernielingen en de milieuschade zullen drastisch afnemen. Oud en Nieuw kan weer een feest worden waar iedereen ongeschonden uitkomt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden