Het debat over de WW kan beginnen

amsterdam – De PvdA oppert dat werknemers weer premie voor de WW moeten gaan betalen, nu de kassen leeg raken. „Als we niks doen en de WW-premie op nul houden voor werknemers, betalen we allemaal straks alsnog als belastingbetaler”, stelt het Kamerlid Roos Vermeij.

Navraag bij uitkeringsinstantie UWV, dat toezicht houdt op de fondsen, leert dat de bodem inderdaad in zicht is. Door lage premies en hoge lasten – veel mensen moesten tijdens de crisis een beroep doen op de WW, is de financiële positie verslechterd.

De zogeheten sectorfondsen, waarin premies worden gestort voor uitkeringen tot een half jaar werkloosheid, zullen eind dit jaar 800 miljoen in het rood staan, verwacht het UWV, dat in oktober nog de cijfers positief bijstelde. Het grote Algemene Werkloosheidsfonds zit eind december nog 1,8 miljard euro in de plus. Maar volgens de ramingen zal volgend jaar deze reserve volledig verdampen.

Toch zal het kabinet aarzelen om de werknemerspremie, die sinds 1 juli 2008 op nul staat, te verhogen. Net als voor werkgevers wil het niet graag de lasten verzwaren voor werknemers. Indertijd werd de bijdrage geschrapt om de koopkracht een stevige impuls te geven. Zo werkte het ook uit. Het Nibud berekende begin 2009 dat vrijwel iedereen een tot vier procent vooruit ging, mede dankzij de maatregel. Er ligt bovendien een wetsvoorstel klaar dat het loonstrookje sterk vereenvoudigt. Daarin is de WW-premie geschrapt.

Anderhalf jaar geleden stelde het UWV al voor om in 2010 de WW-premie fors te verhogen ’op basis van verantwoord beheer’ van de werkloosheidskassen. Het was echter aan Den Haag om dat te bepalen, evenals een besluit of werknemers weer moesten bijdragen. Het kwam er niet van. Maar hoogleraar Sociale zekerheid Kees Goudswaard voorzag wel dat het potverteren pijn zou gaan doen.

„Het is eigenlijk een kwestie van vooruitschuiven.” Daarmee doelde hij op het probleem dat het interen op de vermogens van deze fondsen een negatieve invloed heeft op de overheidsfinanciën. „Als we uit de ergste dip zijn, moeten we het begrotingstekort versneld terugdringen”, meende hij.

De PvdA vindt het nu tijd om de discussie te heropenen. Kamerlid Vermeij zal tijdens de begrotingsbehandeling minister Henk Kamp (sociale zaken) vragen om een onderzoek naar de situatie van de WW-fondsen. Daarbij wil ze ook de deeltijd-WW betrekken. Die zou – ook een belangrijke wens van werkgevers en vakbonden – een structureel karakter moeten krijgen. Gezonde bedrijven kunnen daar in moeilijke tijden een beroep op doen. De vraag is of ze daar steun voor krijgt. De vorige minister, Donner van het CDA, voelde er weinig voor. Het CDA doet in zijn verkiezingsprogramma het voorstel de WW-duur te verkorten. Maar Kamerlid Eddy van Hijum wil dat opnieuw bekijken.

Het debat over de WW kan dus beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden