Het debat barst los als blijkt dat de overvallers dood zijn

Vrijdag rond 17.30 uur:
Er wordt melding gemaakt van een overval op juwelierszaak Goldies aan de Milhezerweg. Daarbij zijn twee doden gevallen. Niet veel later blijken dat de overvallers te zijn. De eigenaar van de zaak zou gewond zijn geraakt.

Vrijdagavond 20.00 uur:
Felix Hünteler, bestuurslid bij de koepelorganisatie Federatie Goud en Zilver en voorzitter van de NJU, de Nederlandse Juweliers- en Uurwerkenbranche, wijst erop dat leden bij overvallen het risico niet moeten verhogen door zich te verdedigen en te verzetten. De-escaleren is juist het advies, stelt Hünteler. "Zo soepel mogelijk zorgen dat daders hun zin krijgen. Blijf rustig en ga je niet verzetten. Zelfs een honkbalknuppel in de hand nemen is niet goed."

Vrijdagavond 21.00 uur:
Burgemeester Hilko Mak van Deurne zegt geschrokken te zijn door de overval in zijn gemeente. "Dit heeft, heel begrijpelijk, een grote impact op het veiligheidsgevoel in de wijk Walsberg en in de rest van Deurne."

Zaterdagochtend 10.00 uur:
De berichten op de sociale media over de dodelijke schietpartij in Deurne leveren vooral veel bijval op voor het juweliersechtpaar. De vrouw verdient een lintje, geen straf, de overvallers kregen hun verdiende loon, is de teneur op Twitter. "Standbeeld geven aan deze vrouw!!! En als een rechter haar veroordeelt, moet heel Nederland massaal in protest gaan!!!!", is op Facebook te lezen.

Zaterdag 17.00 uur:
Het is druk in de straten rond de juwelierszaak, veel mensen komen even kijken. "Ze gingen voor goud, ze kregen lood", is de meest gehoorde uitspraak. Slechts een enkele voorbijganger laat een ander geluid horen: "Je kunt toch geen eigen rechter spelen?"

Bakkersvrouw Heidi Ossendrijver zegt dat het in haar winkel nergens anders over gaat. "De eigenaren van de juwelierszaak moeten hun mannetje staan. In die branche is het niet óf, maar wanneer je wordt overvallen."

Zaterdag 18.00 uur:
Het lijkt erop dat de twee overvallers zijn doodgeschoten toen de juwelier of zijn vrouw zichzelf probeerde te verdedigen. Het echtpaar is daarom vrijgelaten, zegt hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen tijdens een persconferentie. "Noodweer betekent dat een rechter het beroep op noodweer hoogstwaarschijnlijk zal honoreren. Ze zullen dus waarschijnlijk geen straf krijgen."

Nieuwenhuizen maakt bekend dat één van de gedode overvallers een 20-jarige Marokkaans-Nederlandse man uit Eindhoven is. Hij was eerder veroordeeld voor een soortgelijk misdrijf. De identiteit van de tweede dader - vermoedelijk een Nederlandse jongeman met wortels in Noord-Afrika - staat nog niet vast.

De juwelier liet de overvallers zelf binnen via een sluis bij de ingang van de winkel. Toen ze binnen waren, ontstond een worsteling. Daarna werd er geschoten. Wie op wie geschoten heeft en hoeveel schoten er zijn gelost, is nog niet duidelijk. In de winkel lagen twee wapens. Waarschijnlijk was een wapen van de overvallers en een wapen van de juwelier en zijn vrouw. Het echtpaar had vermoedelijk geen wapenvergunning.

Zaterdagavond 21.00 uur:
Ongeveer dertig mensen demonstreren op het Stadhuisplein in Eindhoven tegen de juweliersvrouw uit Deurne. Tijdens de demonstratie roepen de betogers meerdere keren 'moordenaar'. De politie komt ter plaatse om de demonstranten te verspreiden.

Zondag, 11.00 uur:
De Bond van Wetsovertreders (BWO) laat weten naar de rechter te stappen als het OM de vrouw van de juwelier niet vervolgt. De BWO is kwaad omdat hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen al na 24 uur liet weten dat de kans op (verdere) vervolging van de vrouw nihil is, terwijl het onderzoek nog niet is afgerond. De

BWO zegt de indruk te hebben dat het schietincident het gevolg is van uitspraken van staatssecretaris Teeven van veiligheid en justitie. Die zei in 2012 dat een eventueel overlijden van een inbreker een 'beroepsrisico' is. "Het moet duidelijk zijn dat je niet voor eigen rechtertje moet spelen en dat je criminaliteit niet met criminaliteit moet uitbannen", vindt de BWO.

Zondag 20.00 uur:
Rechercheurs zijn klaar met het onderzoek bij de juwelier, maar justitie weet nog niet wat zich er precies heeft afgespeeld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden