Het curieuze sprookje van paus Franciscus

Hoe een strenge, humorloze kardinaal bij toverslag veranderde in een lachende Verlosser van de Armen, maar in wie ten slotte toch een boze fee bleek te huizen. Dit is het wonderlijke sprookje van paus Franciscus.

Zes minuten over zeven: er is een nieuwe paus, maar wie? Kerkhistoricus Paul van Geest hoopt in 'NOS live' nog steeds op kardinaal Dolan van New York. "Hij heeft gezegd: het conclaaf mag niet te lang duren, want m'n schone sokken zijn op." Presentatrice Annechien Steenhuizen: "Wat wil dat zeggen, dat van die schone sokken?" Van Geest: "Nou, dat als-ie paus wordt, hij in elk geval gevoel voor humor heeft."

Een 'heel interessante kandidaat', die Dolan, vindt Van Geest, net als kardinaal Scola van Milaan, ook 'heel interessant'. De zwarte kardinaal Turkson, lieveling van verlicht Nederland, is vooral 'heel intelligent', weet de kerkhistoricus, 'hoewel hij zegt dat homo's niet bestaan'. Steenhuizen: "En tóch intelligent?"

Het speculeren gaat tot de laatste seconde door. "We hoeven weinig spannends te verwachten", vermoedt Rome-correspondent Andrea Vreede. Dan verschijnt de nieuwe paus eindelijk op het balkon: Jorge Bergoglio. Zo'n beetje de enige naam die Hilversum níet heeft genoemd. "Hoezo verrassing?", vraagt Jeroen Pauw ontnuchterend, "hij was tweede bij de vorige pausverkiezingen." Maar eerst terug naar Van Geest in het Journaal: "Bergoglio is een strenge man, hoor. Hij kookt wel zelf, maar men heeft hem nooit zien lachen."

Vreede vindt de Argentijn toch wel 'spannend'. "De Romeinen zijn nu al dol op hem. Hij draagt niet eens die stijve, rode mantel. Een revolutie!" Nu komt ook Van Geest een beetje op stoom. "Andrea heeft gelijk. Geen rode mantel. Hij gaat zuiveren!" Sacha de Boer: "Dat is wel nodig ook, hè?" De beelden van het St. Pietersplein druppelen langzaam door en Van Geest raakt nu geheel uitgelaten: "Hij zegt gewoon goedenavond. Hij lacht en spreekt eenvoudige taal! Dit is Johannes Paulus I en Johannes XXIII tegelijk!" De Boer: "Er wordt ook weer getwitterd uit het Vaticaan. Hij is dus nog modern ook." Van strenge, ongenaakbare kerkvorst naar popiejopie met twitteraccount, en dat alles binnen de spanningsboog van één kwartier.

Het 'Pausjournaal' (RKK) ontpopt zich tot een euforisch katholiek entrenous. Stijn Fens in Rome: "Hij gaat in Buenos Aires met de bus naar z'n werk. Over vier jaar hebben we een andere kerk. Een paus van de armen." Wilfred Kemp, met een knipoog naar Máxima: "En een paus van de prinsessen." Theoloog Marcel Poorthuis in de studio: "En van de dieren." CDA-senator Maria Martens: "Dat-ie zomaar goedenavond zei, hè?" Antoine Bodar, stemmig: "Hij heeft de voeten van aidspatiënten gewassen."

Bodar moet meteen door naar 'P&W'. Wat hij vindt van de nieuwe kerkvorst? "Nou", zegt de mediapriester, "hij begon met goedenavond." Witteman: "Wat is daar zo bijzonder aan als er een heel plein voor je neus staat?" Bodar: "Goedenavond is iets voor een tv-presentator, niet voor een paus." En toen kwam Pauw er ook nog overheen: "Bergoglio staat op de foto met dictator Videla." Bodar: "Hij kan natuurlijk altijd nog aftreden." Achter Pauws stoel zagen we nog net een olifant met een lange snuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden