Het CPB moet flink aan de slag

Drie politieke partijen hebben vorige week hun programma voor de verkiezingen van maart volgend jaar bekendgemaakt: de PVV, 50Plus en D66. En twee politiek leiders, Diederik Samsom van de PvdA en Mark Rutte van de VVD, hebben 'sorry' gezegd; de een tegen zijn eigen fractie in de Tweede Kamer en de ander tegen het hele Nederlandse volk. Ik hoop dat het helpt bij de verkiezingen, in ieder geval bij de opkomst, maar ik ben er niet zeker van.

Net zomin als ik er zeker van ben dat die programma's veel uitmaken bij de verkiezingen. Het blijkt dat de PVV en 50Plus hun plannen voor de komende jaren kwijt konden op één A4'tje en dat D66 er een prachtig boekwerk van tweehonderd pagina's aan wijdde. Wedden dat de PVV veel en veel groter wordt dan D66 en wedden dat Henk Krol met een grotere winst de Kamer in marcheert dan Alexander Pechtold? Bij de PVV moeten de leider, het enige partijlid, en zijn volgelingen er niet aan denken een program van tweehonderd pagina's te moeten schrijven en te moeten lezen. En wedden dat ik zelf dat ongetwijfeld doordachte partijprogram van D66 ook niet in zijn geheel zal lezen? Je moet er toch niet aan denken dat alle, of de meeste partijen met dikke boekwerken de verkiezingen ingaan?

En voor het overige mag je hopen dat de rekenmeesters van het Centraal Planbureau die twee fantastische A4'tjes van Wilders en Krol alvast duchtig gaan doorrekenen op de financieel-economische gevolgen ervan. De AOW-leeftijd terug naar 65 jaar bijvoorbeeld, zonder helder aan te geven wie en wat dat gaan betalen? Maar ja, ik ben er ook niet zeker van dat dát heel veel zal uithalen.

Hopelijk tot over drie weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden