Brandhaard

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel op een deel van de biblebelt

Moeders brengen kinderen naar de reformatorische basisschool Eben-Haezer in Barneveld. Barneveld is onderdeel van de biblebelt waar het nieuwe coronavirus zich snel verspreidt.Beeld ANP

Een deel van de biblebelt, de orthodox-gereformeerde strook dwars door Nederland, lijkt zich te ontwikkelen tot nieuwe, aanwijsbare plek waar het coronavirus zich snel verspreidt.

Op Goeree-Overflakkee, in Oudewater en Nunspeet is blijkens de vandaag gepubliceerde coronakaart van het RIVM het aantal gemelde besmette mensen dusdanig opgelopen dat ze nu horen tot de hoogste categorie.

In het Gelderse Heerde en Overijsselse Zwartewaterland was dat al het geval. Tot de gemeente Zwartewaterland behoort het zwaar getroffen Hasselt, met 27 coronabesmettingen op nog geen 7000 inwoners.

Beeld Louman & Friso

Ook in een aantal andere gemeenten met veel reformatorische christenen is sprake van een flinke stijging. Gemeenten als de Hoeksche Waard, Leusden, Ermelo en Epe zijn opgeschoven naar de derde positie in de rij van meest getroffen plaatsen.

Wekelijkse kerkgang, ook tijdens de coronacrisis

De bijbelgordel is een band van overwegend orthodox-christelijke gemeenten, van Zeeland over de Veluwe tot de kop van Overijssel. Er wonen veel orthodoxe protestanten, met eigen scholen, verenigingen etcetera.

Ze hechten sterk aan de wekelijkse kerkgang. Kerkdiensten zijn ook in die kringen nu veelal online, maar voor kerken is er een uitzondering op de regel dat samenkomsten verboden zijn. Kerkdiensten blijven mogelijk, tot dertig personen.

Met uitzondering van Tholen, ook orthodox, wordt Zeeland in deze coronacrisis niet extra getroffen. Maar in de rest van de biblebelt groeit het aantal gemelde besmettingen snel. Net als in Zwarteland lijkt daar op Goeree-Overflakkee een aanwijsbare oorzaak voor. Een kerkdienst in een protestants verzorgingshuis zorgde vermoedelijk voor een groot aantal patiënten.

RIVM bevestigt stijging op biblebelt 

Ook het RIVM heeft de stijging van het aantal positieve testen in de biblebelt gesignaleerd, zegt een woordvoerder. Hoe die stijging te verklaren is, valt volgens de woordvoerder niet te zeggen. “Toen de eerste gevallen in Nederland opdoken, deden we nog gericht bronnenonderzoek naar de herkomst van de besmetting. Maar die lijn hebben we op een gegeven moment verlaten, we richten ons nu op de bestrijding.” 

Onduidelijk is daardoor ook of er een verband bestaat tussen het gestegen aantal besmettingen in de biblebelt en de biddag voor gewas en arbeid, die op 11 maart werd gehouden. Op die jaarlijkse biddag – die altijd valt op de tweede woensdag van maart – wordt in veel protestantse kerken een kerkdienst gehouden. Op 11 maart kon dat ook nog gewoon: de regel dat bijeenkomsten met meer dan honderd mensen niet konden doorgaan was toen nog niet van toepassing. 

Zeker in reformatorische kringen is kerkgang een vast onderdeel van de biddag. “Als je kijkt naar de incubatietijd van het virus zou het kunnen dat het een rol heeft gespeeld”, zegt de RIVM-woordvoerder. “Maar dat weten we niet, en zullen we dus ook niet gaan onderzoeken.”

Lees ook:

Deze besmette predikant van Hasselt klimt weer op de kansel

Predikant Henk van Veldhuizen kreeg corona en spreekt zondag voor de gelovigen van Hasselt weer toe. Die blijken een hardnekkige coronahaard te vormen.

Waar is God in deze pandemie?

Wat God met de coronacrisis te maken heeft? Het eerlijke antwoord volgens priester James Martin: dat weten we niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden