Coronavirus

Het coronavirus kan voor blijvende schade aan de longen zorgen

Een patiënt aan de beademing in Parijs in het hopital Bichat Assistence Publique. Beeld AFP
Een patiënt aan de beademing in Parijs in het hopital Bichat Assistence Publique.Beeld AFP

Als het coronavirus onder controle is, zal blijken hoe groot de schade is aan de longen van genezen patiënten.

Veruit de meeste Nederlanders die genezen van Covid-19 houden daar niets aan over. Toch merkt een kleine groep dat er blijvende schade is aan de longen. Hoe groot die groep is, is niet bekend. Dat zal later blijken als de pandemie voorbij is en er weer ruimte ontstaat voor niet-spoedeisende longonderzoeken.

Bij de milde variant van Covid-19 is waarschijnlijk geen restschade, zegt Leon van den Toorn, longarts bij het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. “Mensen die thuis met corona zitten en genezen hebben een milde infectie. Dat hoeft geen schade achter te laten. Heel wat anders is het voor patiënten op de IC die aan de beademing liggen. Dan ontstaan ontstekingen die overgaan in littekenweefsel. Littekens in je longen zijn hetzelfde als op je armen. Die gaan niet meer weg.”

In het ergste geval thuis aan de beademing

Littekens op de longen wordt fibrose genoemd. Wie fibrose oploopt, zal langer nodig hebben om te herstellen en klachten houden omdat de zuurstofopname minder is. Minder zuurstof in de longen betekent minder zuurstoftoevoer naar de rest van het lichaam. Dat kan leiden tot kortademigheid en snellere vermoeidheid na inspanning. “Dan heb je dus blijvende problemen”, zegt Van den Toorn. “Als de capaciteit door veel littekens vermindert, kan de zuurstofopname te laag worden en in het meest ernstige geval moeten mensen thuis zuurstof gebruiken.”

Uit Chinese onderzoeken blijkt dat ongeveer de helft van de patiënten aan de beademing Acute Respiratory Distress Syndroom (ARDS) krijgt. Daarbij komen vocht en eiwitten in het longweefsel terecht wat tot grote schade leidt. “Bij ARDS, en dat geldt niet alleen bij corona maar ook bij andere longaandoeningen, is het herstel moeizaam en is er sprake van blijvende schade.”

Als 5 procent van de patiënten op de intensive care terecht komt, kan dat weleens betekenen dat straks veel meer mensen met longklachten rondlopen dan voor de uitbraak van het coronavirus. “Voor nu is de eerste zorg: hoe krijgen we de uitbraak onder controle”, zegt Van der Toorn. “Daarna kijken we verder wat de totale blijvende schade is.”

Lees ook:

Beademingsapparaten raken op, maar deze uitvinding kan al snel de uitkomst bieden

Het duurt nog weken voor de productie van beademingsapparatuur op gang is. Dus werken deskundigen aan een plan om meerdere patiënten op één machine aan te sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden