Het Consult

Het consult: Soms jeukt mijn neus plotseling. Hoe kom ik daar vanaf?

Jeuk aan de neus kan komen door verwijde bloedvaatjes. Beeld UIG via Getty Images
Jeuk aan de neus kan komen door verwijde bloedvaatjes.Beeld UIG via Getty Images

Op de meest ongelegen momenten wordt een lezeres overvallen door jeuk aan één plekje van haar neus.

Zit je nou weer in je neus te peuteren?' Voor die opmerkingen vreest de lezeres vaak. Want ze kan 'op de meest ongelegen en onverwachte momenten' een verschrikkelijke jeuk aan haar neus krijgen. Middenin de nacht in bed, of wanneer ze in de tuin of huis aan het werk is. Maar ook 'vaak' in een restaurant, nou niet de meest ideale plek om lang aan je neus te wrijven. Want de jeuk houdt aan, rapporteert de vragenstelster. Een klein plekje, aan de rand van het neusgat, blijft doorjeuken, hoeveel ze ook wrijft.

Ze zou er niet zo snel mee naar de huisarts gaan, schrijft ze bij haar vraag. Waarom staat er niet bij, misschien schaamt ze zich. Misschien was het enkel een haartje dat vanuit haar neus groeide, heeft ze een tijdje gedacht. Maar nadere inspectie van haar neusgat leverde geen haartjes op.

Zo is ze zelf gaan zoeken naar oorzaken. Ze is zeventig jaar oud en heeft sinds twee jaar hooikoorts, een allergie die ook bij familieleden voorkomt. Ze meldt in ieder geval allergisch te zijn voor bloeiende berken. Zou het daarmee te maken kunnen hebben? Of is haar huid gewoon extra gevoelig - ze heeft ook wel eens last van eczeem. Aan het eind meldt ze ook nog dat wanneer ze iets eet of kookt met rode peper, de jeuk zeker niet te houden is.

Dat ene plekje

"De klacht zou bij allergie kunnen horen, maar de leeftijd van de lezeres is uitzonderlijk", zegt KNO-arts Judith Schmidt van het Amstellandziekenhuis. Drie dingen gaan nogal eens samen: eczeem, allergie en astma-achtige klachten. "Vroeger zeiden we dat een inhalatie-allergie iets was tussen de 20 en 40 jaar, maar dat geldt al lang niet meer", noteert de Amstelveense arts. Toch komt het maar weinig voor dat iemand pas op de leeftijd van 68 zo'n allergie ontwikkelt.

Wat Schmidt ook opvalt is dat de klacht heel lokaal is: dat ene plekje. Misschien toch een haartje in de neus? "Of een haartje dwarszit kan men niet altijd vaststellen", bevestigt dermatoloog David Njoo van van David Njoo Skin & Laser Clinics in Amersfoort. Simpel gezegd: in iedere neus groeit nu eenmaal haar. "Het kan ook gaan om een haarwortelontsteking." Verwijde bloedvaatjes, die kunnen ook de oorzaak zijn. "Dat past bij de reactie op rode peper", noteert Njoo. Door die vaatverwijding ontstaat kriebel. "Dat zie je ook met mensen die liegen, daardoor verwijden de vaatjes op die plek zich ook, zodat iemand vaak aan de neus krabbelt."

Njoo gaat er uiteraard niet vanuit dat de lezeres de hele dag leugens vertelt. "Hooikoorts, moeten niesen en krabben aan de neus, dat kunnen ook oorzaken zijn. Of misschien gebruikt mevrouw toch een neusspray die irriteert."

Wat moet de lezeres doen? Ze smeert vaseline op haar neus of houdt een koud washandje tegen de jeukende plek. "Symptoombestrijding", oordeelt Njoo. Hij zegt dat veel mensen baat hebben bij een zalf als nasumel, op basis van honing. "Die verzacht de huid en werkt ontstekingsremmend." Het middel is vrij verkrijgbaar bij de drogist. Mocht het toch hooikoorts zijn, dan wijst KNO-arts op een neusspray met corticosteroïden, die behandelt klachten als niesen en jeuk in ogen en neus voldoende. In de volksmond heet dat hormoonzalf, maar voor wie dat eng vindt klinken: het gaat om een stof uit onze bijnier die verder weinig kwaad kan. "Toch zou ik vooral een arts even laten kijken. Ik hoor niet zo vaak dat iemand niet naar de dokter wil, we maken eerder het omgekeerde mee, dat iemand per se naar ons verwezen wil worden." De lezeres kan naar de huisarts gaan en bespreken of verwijzing naar een KNO-arts nodig is.

Zelf een gezondheidsvraag stellen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

Lees meer afleveringen van Het Consult

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden