Het co-ouderschap wint in rap tempo meer terrein

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Na een scheiding woont 27 procent van de kinderen de helft van de tijd bij vader, en de andere helft bij moeder. Drie jaar geleden was dat 20 procent, in 2000 nog maar vijf. Het co-ouderschap wint in rap tempo terrein, blijkt uit een nieuwe studie van de Utrechtse scheidingsonderzoeker Ed Spruijt.

Van onze verslaggever

Sinds 2006 interviewt Spruijt om de twee jaar kinderen van gescheiden ouders; deze keer ging het om 2500 jongeren. Uit het onderzoek kwamen vier varianten van het co-oudergezin bovendrijven.

Een kwart van de co-ouderende stellen blijft na de scheiding alleen; de kinderen pendelen tussen twee alleenstaande ouders op en neer. In variant 2 en 3 is er sprake van één stiefouder: moeder of vader heeft een nieuwe partner, de andere ouder is single. De vierde variant is het dubbel-samengestelde gezin: beide exen hebben een nieuwe liefde, bij de opvoeding van de kinderen zijn vier volwassenen betrokken.

Half-time
Een gevolg van deze ontwikkeling is een flinke stijging van het aantal half-time stiefmoeders: vrouwen die de helft van de tijd zorgen voor de kinderen van hun man of vriend. Dertien jaar geleden waren die er nog nauwelijks, zegt Spruijt. "Meestal bleven kinderen bij hun moeder wonen."

De vriendin van hun vader zagen ze om de twee weken in het weekend; hun omgang was dus veel minder intensief.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Met kinderen uit co-oudergezinnen gaat het relatief goed. "Hét kenmerk van co-ouderschap is dat de exen gemiddeld genomen minder ruziemaken dan andere gescheiden ouders," aldus Spruijt. Bekend is dat juist geruzie ná de scheiding funest is voor de ontwikkeling van kinderen.

Loyaliteitsconflicten
Nog het minst goed scoort het co-oudergezin waarin moeder alleen blijft en vader een nieuwe vriendin heeft. "Die moeder en die stiefmoeder hebben de meeste moeite met elkaar", zegt Spruijt. "Ze zijn kritisch, willen elkaar bijsturen. Kinderen moeten hun zaakjes over twee moeders verdelen en krijgen daardoor loyaliteitsconflicten."

De omgekeerde situatie - een alleenstaande vader moet zich met de nieuwe vriend van zijn ex zien te verzoenen - levert volgens de onderzoeker minder spanningen op. "Mannen zijn wat makkelijker naar elkaar toe, wat ruimer. Zij bemoeien zich nog altijd ook wat minder met de opvoeding dan vrouwen."

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden