Commentaar

Het Christendom is meer dan een paasei

Minister president Rutte ontmoette vorig jaar de paus in het Vaticaan Beeld ANP
Minister president Rutte ontmoette vorig jaar de paus in het VaticaanBeeld ANP

Over de christelijke wortels van de Nederlandse cultuur heeft premier Rutte best wat zinnige dingen te zeggen. Jammer dat hij dat in deze campagnetijd niet doet.

Hoofdredactie

In de Preek van de Leek die hij vorig jaar november op uitnodiging van de PKN-gemeente in de Haagse Duinzichtkerk hield, tekende Rutte nog een schets op hoofdlijnen van wat die cultuur voor hem inhoudt. Er vielen termen als hard werken en verantwoordelijkheid nemen, debat, omzien naar elkaar, verdraagzaamheid. Over de vraag of dat nou de eerste begrippen moeten zijn die je te binnen schieten als het over de Nederlandse christelijke cultuur gaat, valt natuurlijk van mening te verschillen. Maar de premier ging er in ieder geval een stuk dieper mee dan hij in deze campagnetijd doet.

Rutte heeft zich inmiddels gevoegd in het rijtje politici die de christelijke cultuur op armzalige wijze voor hun campagnekarretje proberen te spannen. De premier presteerde het om paaseieren een belangrijk symbool van de Nederlandse christelijke cultuur te noemen. En in de maand december dienen we elkaar volgens Rutte geen prettige feestdagen toe te wensen: prettige Kerstdagen, horen we te zeggen, vindt Rutte.

Geen inhoud

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PVV-leider Geert Wilders en Thierry Baudet van het Forum voor Democratie hebben herhaaldelijk geroepen dat de christelijke cultuur van ons land beschermd moet worden. Maar enige zinnige inhoud geven aan dat begrip kunnen ze niet. Op de vraag om een christelijke waarde te noemen, kwam Wilders niet verder dan ‘opkomen voor ons eigen volk’.

Daarmee maken deze politici van de christelijke cultuur een karikatuur en een hol begrip. Het is goed nieuws dat een groep prominente christenen onlangs in verzet kwam tegen dit op electorale winst gerichte gebruik van het christendom en zijn symbolen. ‘Wij passen ervoor (…) de symbolische stok te zijn waarmee anderen worden weggeslagen’, stelden zij.

Naastenliefde

Dat er in tijden van verwarring over de identiteit van ons land gesproken wordt over de christelijke wortels van onze cultuur en de betekenis daarvan vandaag de dag: meer dan welkom! Maar heb het er dan ook écht over. Christelijke cultuur gaat niet over paaseieren en Kerstwensen en opkomen voor eigen volk. Wie het over de christelijke cultuur wil hebben, zal het moeten hebben over barmhartigheid, over rechtvaardigheid, over vrijheid, over naastenliefde.

Misschien zouden de kerken - bij uitstek de dragers van de christelijke cultuur, maar niet zelden te terughoudend in het debat over politiek en samenleving - in dat waardevolle gesprek het voortouw kunnen nemen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden