'Het christendom is de meest vervolgde religie'

Christenen dreigen te verdwijnen uit het Midden-Oosten. Dat blijkt uit het rapport 'Vervolgd en vergeten' van Kerk in Nood over vervolging van christenen wereldwijd.

Journalistieke waarnemingen in 33 landen vormen de basis voor het gisteren gepresenteerde overzicht van vervolging van christenen wereldwijd, 'Persecuted and forgotten'.

Hoewel het Midden-Oosten de bakermat van het christendom is, voelen christenen zich in deze regio zo onveilig, dat ze eruit wegtrekken, blijkt uit het rapport.

In Irak leefden in 1987 nog 1,4 miljoen christenen, volgens Kerk in Nood. Dat aantal was gehalveerd in 2003. Nu zijn er officieel nog een half miljoen christenen, maar volgens waarnemers zouden het er niet meer dan 150.000 zijn, op een bevolking van 30 miljoen.

Dat christenen in Irak met geweld vervolgd worden, blijkt uit de aanslag op een kerk in Bagdad in oktober 2010, waarbij 58 doden vielen en 70 gewonden. De organisatie concludeert dat het de opzet van landen met een beweging van extremistische moslims is om christenen geheel te laten verdwijnen.

Volgens Kerk in Nood worden christenen niet alleen in islamitische landen vervolgd, maar ook in bijvoorbeeld Venezuela, China en Noord-Korea. Religieuze intolerantie is soms ingegeven door nationalisme, soms door politieke drijfveren.

Drie van de vier gelovigen die om religieuze redenen vervolgd worden, zijn christenen. "Vooral de situatie van christenen in het Midden-Oosten en Pakistan is zorgwekkend", vertelt Joris van Voorst tot Voorst, directeur van Kerk in Nood. "In Irak is het sinds de Amerikaanse inval slecht gesteld met de christelijke gemeenschap. In Pakistan hebben christenen het heel erg moeilijk met de omstreden blasfemiewet. Hierdoor kunnen christenen gearresteerd worden als ze beweren dat Jezus de zoon van God is".

Van Voorst tot Voorst noemt enkele dramatische voorbeelden van christenvervolging: naast het gijzelingsdrama in een kerk in Bagdad, waarbij zeker veertig christenen om het leven kwamen, ook de bomaanslag op een kerk in Alexandrië, waarbij meer dan twintig christenen de dood vonden. In het rapport staan veel meer voorbeelden.

Kerk in Nood is een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd. Open Doors doet hetzelfde. Die organisatie komt elk jaar met een top-50 van landen met de meeste christenvervolging.

Noord-Korea staat al enkele jaren op de eerste plaats. "Het is daar heel erg", vertelt Van Voorst tot Voorst, "maar omdat het zo'n gesloten land is, weten we niet precies hoe de situatie is." Kerk in Nood wil geen ranglijst presenteren. "Dat doet geen recht aan de verschillende situaties. In ieder land is sprake van een aparte situatie."

Zo trekken ook uit Israël christenen weg. Was in 1922 een op de twee inwoners van Jeruzalem christen, nu maken ze nog minder dan twee procent uit van de bevolking van deze stad.

Met het rapport wil Kerk in Nood in eerste instantie informeren. Van Voorst tot Voorst hoopt dat het de politiek wakker schudt en dat er actie wordt ondernomen. Hij merkt al dat de media in Nederland meer weet krijgt van de omvang van christenvervolging.

Behalve informeren wil Kerk in Nood ook oproepen tot gebed. Dat deed zij gisteravond met de Nacht van de Martelaren in de St. Nicolaaskerk in Amsterdam. Tijdens een heilige mis en een avondwake was er aandacht voor de slachtoffers van christenvervolging.
Kerk in Nood is zelf ook actief als hulporganisatie. Zij helpt en ondersteunt vervolgde christenen door bijvoorbeeld het verspreiden van bijbels en het ondersteunen van priesters. De organisatie is gevestigd in 140 landen.

De organisatie is in 1947 opgericht door de Nederlandse pater Werenfried van Straaten. Dit is het derde rapport van Kerk in Nood. Het eerste verscheen in 2006.

Persecuted and forgotten, Christenvervolgingen 2011. Uitg. Kerk in Nood, John Pontifex en John Newton.
info@kerkinnood.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden