Weblog

Het charmeoffensief van Bild

(Foto flickr.com/berlinercycle) Beeld
(Foto flickr.com/berlinercycle)

Het boulevardblad Bild en zijn uitgever Springer proberen hun blazoen op te poetsen. Ze willen minder rechts, conservatief en mannelijk-chauvinistisch lijken dan ze zijn.

Antoine Verbij

Het seksistische karakter van Bild heeft de redactie met een sinpele cosmetische ingreep afgezwakt. Voortaan zal met enige regelmaat de ontblote vrouwentorso op de voorpagina wijken voor een dito mannentorso. Wij sexistisch? lijkt de redactie te willen zeggen, we geven toch ook vrouwen wat ze willen!

De actie past in het charmeoffensief dat Springer de laatste tijd heeft ingezet. De uitgever van onder andere de schandaalkrant Bild en het meer serieuze dagblad Die Welt wil een minder rechts imago. Daartoe wil ze zelfs de geschiedenis herschrijven. We waren in de jaren zestig helemaal niet zo fel tegen de linkse studenten, laat de uitgeverij weten.

Springer werd destijds verweten een hetze tegen de opstandige studenten te voeren. Die hetze zou een Bild-lezer ertoe hebben aangezet, een aanslag op studentenleider Rudi Dutschke te plegen. De verontwaardiging van links was destijds zo groot dat men een 'Springer-tribunaal' organiseerde, waarop de mediamacht van het concern aan de kaak zou woren gesteld.

Dat tribunaal ging toen niet door, vanwege het gevaar voor de openbare orde. Dit voorjaar bood Springer aan het tribunaal veertig jaar na dato alsnog te laten plaatsvinden. Op kosten van de uitgeverij. De inmiddels bejaarde linksen van toen bedankten voor de eer. Ze hadden geen zin om zich door Springer te laten gebruiken voor het oppoetsen van het concernverleden.

Dat het Springer precies daarom te doen was, blijkt uit de door de uitgeverij gefinancierde studie 'Feind-Bild Springer'. Die zojuist verschenen studie laat zien dat het bedrijf destijds diep was geïnfiltreerd door de geheime dienst van de DDR. Bild verweet de studenten indertijd dat ze aan de leiband van de DDR liepen. Nu zegt de uitgever verzoenend: waren we niet allemáál slachtoffers van de Stasi?

Ook de viering dat de DDR twintig jaar geleden ineenstortte, grijpt Springer aan om te laten zien hoezeer het concern het hart op de goede plaats heeft. Het doet dat door met veel bombarie ex-bondskanselier Helmuit Kohl voor het voetlicht te halen. Het duwt de doodzieke man in zijn rolstoel van de ene manifestatie naar de andere.

Dag na dag is dat pijnlijke gesol met de ernstig gehandicapte Kohl in Bild te volgen. Het blad doet alsof Kohl de Muur hoogstpersoonlijk heeft omgegooid. Maar dat heeft de goede man niet gedaan. Zijn historische rol speelde hij pas daarna. Hij drukte de hereniging van de beide Duitslanden door, wat zeker een verdienste was, maar pas een jaar later een feit werd.

Bild en Springer zijn te vroeg met hun Kohl-verheerlijking. Het treurige effect daarvan is dat ze ermee de aandacht afleiden van de mensen die de Muur daadwerkelijk doorbraken: de Oost-Duitse burgers die in de nacht van 9 november de grensovergangen belegerden en de grenssoldaten tot het openen van de Muur bewogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden