OpinieLandbouw

Het charme-offensief van de zuivelsector deugt niet

‘Nederland draait op zuivel’, zo heet het nieuwe charmeoffensief van de Nederlandse zuivelsector. Ik word een beetje misselijk van deze greenwashing, schrijft Robyn Pees van stichting Dier&Recht.

In het campagnebeeld grazen koeien in een frisgroene wei en vliegt een luchtballon in de vorm van een opgeblazen uier door de blauwe lucht, een koe in het mandje eronder. 

De campagne van de Nederlandse Zuivel Organisatie is op 3 februari gestart met een commercial op alle nationale televisiezenders. Dat de zuivelsector zich genoodzaakt ziet tot zo’n grootschalige campagne is eigenlijk goed nieuws.

Plantaardige zuivelvervangers zijn in trek: de consument wil geen melk meer, maar haverdrank. De zuivelsector raakt in het nauw en komt in actie met een commercial en een website vol misinformatie.

Minder dierlijke producten eten is volgens de sector geen goed idee voor het klimaat. Zuivel komt immers van dichtbij, terwijl plantaardige producten van ver komen. Dat de Nederlandse veehouderij een van de grootste importeurs van veevoer uit Zuid-Amerika is, en zo bijdraagt aan de ontbossing van de Amazone, wordt buiten beschouwing gelaten. Evenals het feit dat er een enorme hoeveelheid plantaardige eiwitten nodig is om een veel kleinere hoeveelheid dierlijke eiwitten in de vorm van melk te produceren.

Driekwart van het mondiale landbouwareaal is in gebruik voor de productie van veevoer en als grasland voor grazers. Er zouden heel wat meer monden gevoed kunnen worden als we plantaardige eiwitten die geschikt zijn voor menselijke consumptie niet aan de dieren zouden voeren, maar direct aan onszelf.

En dat runderen grote hoeveelheden broeikasgas produceren en zo aanzienlijk bijdragen aan de opwarming van de aarde, wordt voor het gemak ook even vergeten.

Koeien niet zo gezond

Een melkkoe produceert tegenwoordig drie keer zoveel melk als honderd jaar geleden. De propagandacampagne roept: ‘Alleen gezonde koeien kunnen veel melk geven’.

In werkelijkheid leidt de onnatuurlijk hoge melkproductie tot forse gezondheidsproblemen. Een kwart van de koeien heeft uierontsteking. En minstens de helft van de melkkoeien kampt met pijnlijke klauw- en pootproblemen.

De slogan ‘Nederland draait op zuivel’ ademt de jaren vijftig van de vorige eeuw. Tegenwoordig kennen we de nadelen van dierlijke producten.

‘Nederland draait op plantaardige zuivel’: dát is een passende slogan voor de 21ste eeuw.

Lees ook:

Vergeet energie: hier is de eiwittransitie

Nederlanders eten nog steeds erg veel dierlijke eiwitten. Kan dat duurzamer? Jazeker, bijvoorbeeld met eiwit uit suikerbiet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden