null Beeld
Beeld

ColumnJamal Ouariachi

Het Calimero-racisme werd deze week ingehaald door Echt Racisme

Het gevaar van modieus geklets is dat het wezenlijke zaken naar de achtergrond dringt. De afgelopen jaren is het racismedebat in Nederland beheerst door een groepje luidruchtige activisten dat, met een uit de VS geïmporteerd pakket aan halfzachte theorietjes en bijbehorend gruweljargon en met Gloria Wekker als profeet, op elke slak zout legt. Zo is de vriendelijke vraag aan iemand met een ingewikkelde achternaam waar hij vandaan komt, een ‘microagressie’. (Ondergetekende, eigenaar van zo’n naam, kan u vertellen dat die vraag doorgaans juist tot boeiendere en persoonlijkere gesprekken leidt dan een opmerking over het weer.)

Racisme? Dat is een in de koloniale tijd opgetuigde machtsstructuur, en niet een universele menselijke neiging. Musea moeten gedekoloniseerd worden. Culturele toe-eigening is fout. Alles is eigenlijk fout wat begaan wordt door witte mensen (en dan vooral de witte man, tevens hetero, tevens – brrr –‘cisgender’). Wie daar bezwaar tegen aantekent, lijdt aan witte fragiliteit en wordt gedreven door onbewust racisme – een volslagen nepconcept dat doorgaans ‘bewezen’ wordt met een van de allerkrakkemikkigste tests die de psychologie ooit heeft voortgebracht, de Implicit Association Test. Eigenlijk moeten witte mensen sowieso voorgoed hun kop houden (deplatformen, in het jargon).

Tien keer het woord ‘onbewust’

Wie een beetje verstand in zijn donder heeft, is die ‘discussie’ inmiddels spuugzat. Maar de afgelopen weken werd het Calimero-racisme meermalen ingehaald door wat ik maar even Echt Racisme zal noemen. Uitzendbureaus honoreren nog steeds discriminerende verzoeken van potentiële opdrachtgevers. Bij de Nationale Politie, die er toch echt voor elke Nederlander zou moeten zijn, blijken niet alleen seksisme en homofobie, maar ook verregaand racisme integraal onderdeel te zijn van de organisatiecultuur. En werkgevers in het algemeen discrimineren op grote schaal sollicitanten met een niet-westerse achtergrond, zo bleek deze week uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Utrecht.

VVD-staatssecretaris Tamara van Ark heeft al een wetswijziging aangekondigd die werkgevers verplicht om bij werving en selectie discriminatie te voorkomen. In de brief aan de Tweede Kamer waarin zij vorig jaar haar plannen op dit gebied aankondigde, gebruikte zij tien keer het woord ‘onbewust’ (als in: ‘onbewuste vooroordelen’). Op basis daarvan stelde ze bewustwordingscampagnes voor.

Hou toch op. Werkgevers weten echt dondersgoed waarom ze bepaalde groepen uitsluiten en voor dat welbewuste gedrag dienen ze keihard aangepakt te worden. Juist rechtse partijen als Van Arks eigen VVD hebben doorgaans de mond vol van de Nederlandse identiteit. Die identiteit bestaat onder meer uit ononderhandelbare, wettelijk vastgelegde principes, zoals gelijke behandeling. Wie werkelijk geeft om de Nederlandse identiteit, keert zich onvoorwaardelijk – en bij zijn volle bewustzijn – tegen Echt Racisme.

Schrijver Jamal Ouariachi vervangt deze zomer samen met Marianne Zwagerman columnisten Sylvain Ephimenco en Stevo Akkerman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden